Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Да ли је боље купити кућу у Ковиљу или Буковцу и које су цене квадрата?

Ковиљ и Буковац су два насеља која су надомак Новог Сада. Буковац је ближи Новом Саду од Ковиља, али Ковиљ има већи број становника. Ковиљ се налази са бачке стране, док је Буковац на сремској страни. Оба насеља су позната по личностима која су у њима рођена и оба су привлачна за живот јер су окружена природом и пружају прилику за прави породичан живот.
Фото: Градске инфо

Погледајте паралеле о ценама квадрата кућа, али и погодностима за живот између ова два градска насеља, Ковиља и Буковца.


Приградско насеље Ковиљ налази се између насеља Будисава, Шајкаш и Гардиновци, док је преко Дунава, са сремске стране окружен Сремским Карловцима и Чортановцима. Од центра Новог Сада Ковиљ је удаљен 23 километара.

Фото: Градске инфо

У просеку возилом до центра града из Ковиља треба око 20 минута, зависно од гужве.

Насеље се први пут у историјским списима помиње у 13. веку, а у 19. и 20. веку нагло је порастао број становника. Има богат културни живот и преко 5000 становника, а спада и једно од омиљених излетишта у близини града.

Што се тиче живота у Ковиљу, он има много тога да понуди од васпитно-образованих институција, музеја, библиотеке, па све до чувеног јужнобачког манастира.

Фото: Градске инфо

У Ковиљу се налази 1 државни вртић, као и Основна школа. У питању су Вртић „Невен“ и Основна школа „Лаза Костић“.

Што се тиче саме културе, ово је родно место чувеног песника Лазе Костића, те се у центру места налази његова родна кућа. Поред родне куће Лазе Костића, ту је и Музеј Ковиља посвећен историји овог места и његовим становницима.

Од недавно се у Ковиљу налази и нови објекат за културу, Културна Станица Ковиљ која је такође смештена у центру насеља, баш преко пута родне куће Лазе Костића.

Фото: Градске инфо

У Ковиљу се налази и огранак Градске библиотеке под називом „Лаза Костић“. У овом месту се налази и Светоархангелски манастир, као и два православна храма Храм Вазнесења Господњег и Храм Светог апостола Томе.

Ковиљ има и фолклорни ансамбл „Лаза Костић“, затим удружење риболоваца, као и Фудбалски клуб „Шајкаш“.

Од природних богатстава овај крај се посебно истиче. Специјални резерват природе „Ковиљско-петроварадинског рита пружа се на површини 5895 хектара, дуж тока Дунава. Овде се налазе бројне заштићене биљне и животињске врсте.

Поред тога Ковиљ има и дом здравља, пошту, месну заједницу, добровољно ватрогасно друштво, чарде, кафиће, преноћишта, кампинг одмаралиште, Бачки зоо врт...


Буковац је место које се налази између Петроварадина, Сремске Каменице и Сремске Митровице. Од центра Новог Сада удаљен је 9 километара. 

Фото: Градске инфо

У просеку од Буковца до центра Новог Сада потребно је око 18 минута вожње аутомобилом.

Насеље Буковац налази се са сремске стране, први пут се у историјским списима појављује у 18. веку, а данас броји нешто мање од 4000 становника.

У њему се налази један државни вртић под именом „Зека“, као и Основна школа „22. Август“.

Баш као и Ковиљ, Буковац такође однедавно има и своју Културну станицу. Поред културне станице, изван центра града налазе се и споменици, од којих је скулптура „Држи ме за руку“ направљена од сакупљеног рециклираног отпада на Фрушкој гори.

Фото: Градске инфо

У Буковцу се налази и Српска православна црква Вазнесењa Господњег.

Поред културног дела, треба нагласити да је због своје позиције, на обронцима Фрушке горе, Буковац веома атрактиван када су активноти у природи и сама природа у питању. Бициклистички парк, парк за алтернативне спортове, прелепи зелени пејзажи, као и поља лаванди, видиковци, викендице једно од омиљених места за живот.

Од спортског дела у Буковцу се игра фудбал у Фудбалском клубу „Фрушкогроски партизан“ , а ту је и Аматерско културно-уметничко друштво „Милица Стојадиновић Српкиња“ које носи назив по чувеној српској песникињи Милици Стојадиновић Српкињи која је давне 1828. године рођена баш у овом приградском насељу.

Фото: Wikimedia commons/Micki

Место такође има дом здравља, пошту, месну заједницу, добровољно ватрогасно друштво, преноћишта, кафиће, продавнице


Цене квадрата

Цене квадрата варирају у зависности од квадратуре куће, али и од локације.

Цена квадрата куће расте или опада у зависности да ли је позиција куће ближа или даља од центра насеља и главног пута. Уколико је кућа удаљенија од центра и главне улице, цена је нижа.

Куће су у просеку скупље за куповину у приградском насељу Буковац, него у приградском насељу Ковиљ.

Куће од 70 до 100 квадрата:
Ковиљ цена квадрата од 1000 до 1700 евра
Буковац цена квадрата од 1220 до 1920 евра

Куће од 120 до 150 квадрата:
Ковиљ цена квадрата од 770 до 820 евра
Буковац цена квадрата од 960 до 1380 евра

Куће од 300 квадрата:
Ковиљ цена квадрата од 505 до 705 евра
Буковац цена квадрата од 500 до 810 евра


 

Da li je bolje kupiti kuću u Veterniku ili Rumenki i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.