Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је безбедно јести ровито жуманце?

Поширана јаја и меко кувана јаја се често налазе на столу за доручак, а већина људи воли да умаче хлеб у жуманце. Иако су укусни, да ли су жуманца безбедна за јело? Постоји одређени ризик.
Фото: Pixabay/Myriams-Fotos

Салмонела је један од ризика једења ровитих жуманца. Салмонела је бактерија која може да уђе у храну или воду, а када доспе, може да изазове све врсте непријатних нуспојава као што су дијареја, грозница, дрхтавица, ау неким случајевима и озбиљнији симптоми.

Салмонела је много чешћа у сировој или недовољно куваној храни него у куваним састојцима.

Свака храна животињског порекла, као што су јаја, живина, говедина и риба, „има шансе да буде контаминирана салмонелом. Није безбедно јести било који од ових производа ако су сирови или недовољно кувани.

Колико дуго кувати или пећи јаја?

Ово је добро правило за здраве одрасле особе, када пржите јаја, пржите их најмање два до три минута. Када протресете тигањ, беланца не смеју да се тресу и остану желатинаста. Жуманце никако не треба мућкати или, ако волите текуће, лагано протрести. Ако имате термометар, проверите да ли је јаје кувано на температури од 62°Ц до 70°Ц.

Постоје и други кораци које можете предузети да бисте безбедније јели жуманце. Правилно складиштење јаја може смањити ризик од инфекције. Осим тога, ако ћете јести течно жуманце, најбоље је купити пастеризована јаја. То значи да су јаја пре паковања била благо загрејана до те мере да убија све опасне бактерије.  Важно је одбацити јаја са напуклом или сломљеном љуском. Ако добијете јаја са фарме, уверите се да су љуске добро опране пре кувања. На крају, оперите руке пре и после руковања сировим јајима како бисте спречили потенцијално ширење бактерија.

Ко не би требало да једе течно жуманце?

Упркос ризицима, већина здравих људи не би требало превише да брине о једењу текућих жуманца. Иако су свакако под већим ризиком од болести које се преносе храном, жуманца су обично безбедна за јело.

Једине особе које тражимо да се уздрже од једења течног жуманца су труднице, деца млађа од 5 година и особе са ослабљеним имунолошким системом. Уопштено говорећи, све док нисте имунокомпромитовани, можете се осећати прилично безбедно када једете ровита јаја. Само се побрините да предузмете све мере предострожности.

Jedite ovo za doručak ako želite da kontrolišete šećer u krvi

Преузмите андроид апликацију.