Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли и ви увек скувате превише тестенине? Уз овај куварски трик погодићете меру сваки пут

Контрола порција велики је проблем са тестенином, али срећом је једна стручњакиња објаснила како да не скувате превише тестенине.
Фото: Pexels/Pixabay

Зими нема ничег лепшег од укусне, сочне тестенине за вечеру или брзи ручак. Али често се догоди да приликом кувања у лонац случајно убаците превише тестенине.

Било да правите карбонару, болоњезе или макароне са сиром, превише скуване тестенине може упропастити оброк јер више пасте тражи и више соса, а може завршити у ђубрету, што је недопустиво.

Зато је добро знати праву меру.

Куварица открива још неклико цака да кувате пасту ко Итралијани.

Контрола порција велики је проблем с тестенином, али срећом, стручњакиња нам је прискочила у помоћ и објаснила како избећи кување превише тестенине.

Roberta d’Elia, главна куварица у „Pasta Evangelists“ у Лондону, подиелила је своје најбоље савете за кување тестенине с Mirrorom, укључујући и колико тачно послужити по особи.

Дакле, ако бисте кували за две особе, требало би вам 200 г тестенине и две литре воде. А што се тиче додавања соли у лонцу, количина коју ћете додати завсиће од тога радите ли са свежом или сушеном тестенином, сматра стручњакиња.

– Со у води кључна је за постизање најбољег укуса тестенине. Кад кувате свежу тестенину, тада можете додати до 10 г соли на литру воде, али када кувате суву тестенину будите опрезни јер се сува тестенина дуже кува.

-За суву тестенину смањила бих количину соли и додала пет грама на 100 грама тестенине и литар воде. Када кувате свежу тестенину, имајте на уму да је само питање минута па све зависи од тога јесте ли свежу тјестенину оставили да се мало осуши – објаснила је.

– Ако је мало сува, кувајте је око три минута, али ако је тек направљена и јако је свежа, требају јој само два минуте. Да бисте проверили је ли спремно, моћи ћете видети како свежа тестенина плута. Вероватно бих причекала још минуту након овога и тада је дефинитивно спремна.

-Сува тестенина је лака, иако зависи од марке коју користите. Морате проверити на амбалажи јер свака марка има другачији начин кувања и различита времена. Ако желите ал денте укус, једноставно померите два минуте од времена кувања и куваћете га као Италијани – закључила је.

Kako izgleda kupus dijeta: Mršavljenje bez gladovanja

Преузмите андроид апликацију.