Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли и како носити одело без кравате?

Мушкарци се на кравате жале, практично од њиховог првог креирања. Оне стварају осећај нелагодности, а понекада делују сасвим бескорисно и чудно, попут шарене омче. Ако сте мушкарац који не воли кравате, да ли носите одело без ње? Тачније, да ли можете носити одело без ње, а да притом изгледате модерно и пригодно обучено?
Фото: Pexels/Emre Keshavarz

Генерално, одело без кравате, није комплетна комбинација и не би требало тако да се носи.

Традиционално, панталоне, сако, кошуља и кравата иду заједно, као есенцијални делови једне поставке и не представљају независне одевне комаде. Они су међусобно повезани и дизајнирани да се носе заједно. На пример, сако једног одела не би требало носити са другим панталонама. Кошуља неће изгледати добро без сакоа, док цело одело неће изгледати комплетно без кравате.

Одела су дизајнирана са краватама на уму – његови ревери слажу се са крагном кошуље, и имају улогу рама који би требало да споји и комплетира целокупну вашу одевну комбинацију.

Кравата је нешто попут завршног детаља, због ког цела одевна комбинација изгледа ауторитативно и углађено, док у исто време, додаје мало боје и визуелног интересовања уобичајеном монохроматском ансамблу.

За све оне који желе да изгледају професионално, кравата је обавезни део одевне комбинације и незаобилазна је на формалним догађајима. Ако дођете без кравате на неки догађај где су сви одевени пригодно, изгледаћете или лењо, површно бунтовнички или модно несвесни.

Ипак, ношење одела без кравате не мора обавезно бити лоша ствар. Постоји време и место где се можете појавити мало лежерније обучени, без жеље за пројектовањем конвенционалног ауторитета. Скидање кравате је модеран начин за постизање опуштеног изгледа. Одело без кравате је савршена варијанта за летње венчање, коктел забаву или на пример, отварање галерије.

Да бисте целу ову причу спровели како треба, морате имати неколико смерница на уму.

Главни проблем који се јавља са прескакањем кравате је чињеница да други неће бити сигурни да ли сте заборавили кравату, нисте разумели дрес код или сте једноставно дошли преморени, безвољни и без много бриге о томе шта други мисле о вама. Наравно, како бисте то избегли, морате предузети неколико корака, како би људима било јасно да је то ваш стилски избор.

Одаберите прави крој. Крој је увек кључна особина, која још више добија на важности ако не желите да носите кравату. У случају да вам одело и кошуља не пристају како треба, без кравате ћете изгледати аљкаво.

Носите модерно, мање пословно одело. Када носите формалне одевне комаде, попут традиционалног тамног одела, без кравате нећете изгледати комплетно. Стога, одаберите одело које је мање формално и које поседује неке лежерније боје.

Носите мање формалну кошуљу. Иста идеја стоји и иза ове приче. Ваш избор кошуље ће бити далеко више у центру пажње у одсуству кравате, па самим тим, лежерна кошуља свима говори да намерно нисте ставили кравату. Одаберите кошуљу са мало више дезена, или једноставно више боје.

Водите рачуна о крагни. Крагна ваше кошуље је веома важна јер се понаша као рам вашег лица. Без кравате која ће комплетирати цео овај изглед, крагна ваше кошуље може бити спуштена или пасти испод структуре сакоа, што вас опет чини аљкавим. Одаберите кошуље са чвршћом крагном, која ће се лепо издвајати у комбинацији са сакоом. Увек носите опеглане кошуље, јер другачије, цела ова прича нема никаквог смисла.

Откопчајте два дугмета. Ако не носите кравату, немојте закопчавати све дугмиће на кошуљи. Желите да изгледате лежерније и пријатније, па самим тим, кошуља закопчана до грла не иде томе у прилог. Водите притом рачуна да вам се не види поткошуља, јер то никако није добар изглед.

Додајте визуелно интересовање другим аксесоарима. У одуству кравате, можете акцентовати своју одевну комбинацију предметима као што је значка, сат, или пак џепни сат. Бела марамица може бити такође превише формална у овој варијанти, тако да вам саветујемо да одаберете карирану.

Угланцајте ципеле. Без кравате, сва пажња ће бити усмерена на друге делове ваше одевне комбинације, па је зато веома важно да они изгледају онако како треба. То значи да ваше ципеле морају бити беспрекорне.

На крају, потребно је нагласити да свако одело боље изгледа са краватом. Ако нисте сигурни да ли ваше одело изгледа како треба без кравате, једноставно је ставите и решите све своје проблеме. Уколико сте увежбали све ове ситне детаље у вези са стилом, онда сигурно и сами знате када и како можете ићи без ње.

Zašto bi muškarci trebalo da piju kafu?

Преузмите андроид апликацију.