Почетна > Србија
Србија

Да ли и даље играте наградну игру „Узми рачун и победи“?

Наградна игра „Узми рачун и победи“ je све популарнија, иако је 25. фебруара било званично пето, финално извлачење којим је завршен други круг наградне игре.
Фото: PrtSc/uzmiracun.rs
Шта је наградна игра „Узми рачун и победи“?

Ова наградна игра која је окупирала све грађане Републике Србије покренута је 2017. године од стране Владе Републике Србије и НАЛЕД-а. Ту годину, као и следећу 2018. годину, Влада Република Србије прогласила је за годину Борбе против сиве еконеомије. Влада Републике Србије истакла је да је борба против сиве економије један од приоритета Владе Републике Србије и у оквиру мера које спроводи да би је сузбила је и наградна игра „Узми рачун и победи“. Поред наградне игре ту су и мере попут електронске фискализације са „QR“ кодом који скенирањем корисници услуга могу да провере да ли је рачун издат у складу са законом, а успостављају и везу са Пореском управом, те добијају информације да ли је њихов рачун валидан.

Наградна игра „Узми рачун и победи“ је игра у којој се шаљу односно скенирају рачуни, чиме се стиче могућност да се добију неке од вредних награда.

Ова игра са рачунима треба да развија свест грађана и да их на тај начин укључи да, због учествовања у наградној игри, узимају рачуне и тиме активно доприносе на сузбијању сиве економије.

Сива економија је проблем са који нарушава целокупно стање у држави, не само економију, а карактериште је избегавање законских обавеза, односно избегавање плаћања пореза што се после односи на све оно што се финансира од пореза попут здравства, образовања, културе, социјалних исплата итд.

Главни подстицај за борбу против сиве економије јесте смањење корупције и бољи животни стандард грађана Републике Србије.

Наградна игра која траје већ шесту годину

Наградна игра „Узми рачун и победи“ траје пуних шест година. Од 2017. године од када је ова наградна игра отпочела, број учесника констатно расте.

Правила за учествовање су од самог почетка била су иста:

Право на учешће имала су сва пунолетна лица са пребивалиштем или боравиштем на територији Републике Србије која прикупе 10 фискалних рачуна или 10 потврда за плаћање картицом (“слипова“), минималне вредности од 100 динара по фискалном рачуну или слипу, не старијих од 01. јануара 2017. године.

Већ шесту годину се игра наградна игра „Узми рачун и победи“ с тим да се разликује само буџетски фонд награда. Награде су варирале од 11 станова до 100 аутомобила, па до 16 станова и 60 аутомобила. Када су се ранијих година слале коверте Јавно предузеће „Пошта Србије“ је омогућила учесницима наградне игре бесплатно слање коверти.

Током 2022. године Министарство финансија Републике Србије дигитализовало је наградно игру путем апликације Узми рачун и победи.

Апликација је доступна и на Google Play и Apple продавници и врло је једноставна за коришћење. Скенира се „QR“ код или се ручно уноси ПФР број рачуна и ПФР време издавања рачуна.  На један мобилни уређај могуће је направити пет различитих профила што олакшава играње ове игре и старијим грађанима наше земље.

Након скенирања рачуна, грађани нису дужни више да га чувају.

За сваки успешно скенирани или ручно унети рачун, учесници ће добијати свој јединствени код који се састоји од два слова и шест бројева. Уместо коверата, сада се у наградној игри „Узми рачун и победи“ извлаче кодови. До добитног кода се долази извлачењем куглица из бубња Државне лутрије Србије, у студију Радио-телевизије Србије.

Популарност игре код грађана Републике Србије

У овој години нови циклус ове наградне игре трајао је од 12. јануара до 25. фебруара, у којем је укупни наградни фонд чинио 10 станова у Београду вредности од скоро 1,7 милиона евра. Било је пет јавних извлачења која су била емитована на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Након завршетка другог циклуса ове године, најављено је још пет извлачења за јесен ове године, с тим да се у паузи од претходног извлачења до следећег могу скенирати сви рачуни који ће бити регуларни за извлачење које је најављено за јесен.

Како је министар финансија Синиша Мали изнео у јавност, сматра се да је прелазак на дигитални облик наградне игре био популарнији него што се мислило. У скенирању рачуна, како се наводи на сајту РТС-а, учествовало је преко 920.000 пунолетних грађана Србије са преко сто милиона скенираних рачуна.

У овом тренутку је та бројка вероватно и пређена јер већини грађана који користе мобилне уређаје ово представља брз и лаган начин да уђу у трку за „стан“. Такође, без обзира што је ново извлачење тек на јесен, већина грађана не чека званичну најаву, него већ уноси „QR“ кодове својих рачуна, у нади да ће они бити баш ти срећни добитници.

Prvu svetsku razglednicu štampao je list „Zmaj“, dok ga je uređivao Jovan Jovanović

Преузмите андроид апликацију.