Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Дa ли храна утиче на расположење: Можда може да утиче на стрес?

Нутрициониста са Харварда дели савете како да се изборите са анксиозношћу и будете срећни, јер очито, храна има утицаја на наше расположење.
Фото: Pexels/Cottonbro studio

Реч „анксиозност“ данас се може често користити, али то је такође један од најчешћих проблема менталног здравља који утиче на наше животе на штетан начин. Најчешћа ментална болест на свету, статистике сугеришу да 60 одсто нас доживљава барем благе симптоме анксиозности. Још више нас – 76 посто – је под стресом. Бурне емоције су широко распрострањене – па шта можемо да урадимо поводом тога?

За др Уму Најдо, нутриционистичког психијатра обученог на Харварду – чија је књига ,,Умири свој ум храном“ оснажујуће штиво о искоришћавању медицинских моћи хране – неки од одговора леже у томе како једемо. Уз растуће разумевање да је толико тога што једемо као популација ултра-обрађено и/или испуњено скривеним шећерима, можда је време да се позабавимо нашим животним стиловима из холистичке перспективе.

„Толико људи занемарује храну као средство за емоционално добро осећање“, каже др Најдо за ,,Вог“. „Уместо тога, многи размишљају о томе у смислу тежине или струка, а не чињенице да има пун ефекат на тело, и што је још важније, наш мозак и ментално благостање.

Здравље наших црева има „снажан утицај“ на различите делове тела, због чега постоји, каже др Најдо, „(ментална) снага на вашој виљушки“. Ако патите од неког облика проблема са менталним здрављем, кључно је да пажљиво размислите о избору хране. „Чак иако сте неко ко узима лекове (за своје ментално здравље), храна вам може помоћи да побољшате како се осећате“, каже др Најдо. ,,То је невероватно моћан алат.“

С обзиром на то да многи од нас нехотице конзумирају ултра-обрађену храну, добра је идеја разумети шта оне раде телу и зашто их је најбоље избегавати. „Они изазивају упалу, посебно у цревима“, каже она. „Многи састојци наведени на етикетама нису препознатљиви,постоје 262 различита имена само за шећер, и оно што ове врсте састојака раде је да хране лоше микробе у микробиому. Ови микроби воле да једу те нездраве, ултра-обрађене састојке из хране, а затим почињу да оштећују ћелијске облоге и стварају упалу црева.

У овом тренутку многи људи виде пораст симптома – и физичких и менталних. „Доћи ће код мене са повећаном анксиозношћу и депресијом, појавом нових симптома менталног здравља, једноставно зато што начин на који су јели ремети њихов микробиом црева“, каже она. „Када су црева упаљена, то доводи до упале у мозгу јер су ови органи повезани: то је екосистем.

Дакле, који су њени савети за исхрану за боље ментално здравље? У наставку пронађите њене увиде.

Свесно замените нездраву навику здравом

„Већина нас је свесна када смо стекли нездраву навику. На пример, током пандемије, многи од нас су почели да пију више вина или да се утешено једу прекомерне количине сладоледа када смо били код куће, јер је то било стресно време. Шта год да је за вас, вреди обратити пажњу на ту навику и видети да ли можете да је замените за нешто здравије.

Посегните за целовитом храном

„…Уместо њихове обрађене верзије. Добар пример је сок од поморанџе – поједите праву клементину или мандарину уместо да пијете сок. Сок често садржи додат шећер и влакна се уклањају. Права храна је много важнија. Још једна ствар коју треба напоменути је да често постоји много прерађених верзија здраве хране. Увек тражите праву храну.“

Шта би требало да буде на вашем тањиру?

„Што више пута посежете за здравијом храном, то ћете бити у бољој позицији да излечите свој цревни микробиом и почнете да се осећате боље. Укључите више целих намирница. На сваком тањиру, рекла бих да 50 посто треба да буде различито шарено поврће и зеленило; затим протеини, као што је тофу или пилетина; затим здрава маст, као и неколико кришки авокада. Такође желите и неку врсту зрна, попут мало киное или смеђег пиринча.

Суплементи могу помоћи

„Мислим да нико од нас не једе савршену исхрану, тако да суплементи могу бити добри за решавање недостатака у исхрани. Добар додатак за анксиозност је ашваганда – горког је укуса, али је подржана добрим клиничким испитивањима. Многима недостаје витамин Д, па је важно проверити и допунити ако је потребно. Глобално, Светска здравствена организација је идентификовала недостатак гвожђа као најчешћи недостатак у исхрани, па се побрините да уносите довољно гвожђа из различитих извора протеина у вашој исхрани, било да је то путем меса или биљака.“

Направите мале и сталне промене

„Ово је маратон, а не спринт: ако кажете да ћете данас бацити сву храну и направити 10 различитих промена, мало је вероватно да ћете то моћи да издржите. После три до четири дана, почећете да једете храну коју покушавате да избегавате, па направите мале промене у навици. Када почнете да се осећате боље, можете по мало узети храну коју сте избацили.“

Da li je kafa bez kofeina štetna ili je ipak dobar izbor? Ovo su njeni benefiti naspram rizika

Преузмите андроид апликацију.