Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли цеђени воћни сокови заиста детоксикују организам?

Већина људи јутро започиње цеђеним соком или смутијем, мислећи да тако ради најбоље за  свој организам.
Фото: Pexels/Polina Tankilevitch

Како кажу стручна лица, с времена на време потребно је вршити детоксикацију организма.

Зато се често може чути да људи цеде воће и поврће, пију пар дана само сокове мислећи да на тај начин чисте своје тело. Међутим, на такав начин наше тело се неће детоксиковати.

Фото: Pexels/Roman Odintsov

Конзумирање воћа и поврћа јесте здраво и изузетно битно, али не у облику сока и смутија. Када правимо наше омиљене сокове и смутије, цедимо много воћа и поврћа у блендеру и при том убијамо сва она добра влакна која су заслужна за регулацију инсулина.

Фото: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya
Ови сокови иако направљени од воћа и поврћа узроковаће скок инсулина, као да смо тело оптеретили глукозом.

Тако ћемо заправо блокирати топљење поткожних масноћа, а што ће довести до појаве масне јетре, а самим тим и до повећања холестерола.

Зато је много боље то воће и поврће појести у свежем облику, јер као прво нећете моћи да га поједете у огромној количини која је потребна када се прави чаша смутија.

Фото: Unsplash/Dan gold

Али исто тако влакна у свежем воћу и поврћу ће покренути метаболизам, спречиће нагли скок инсулина у крви и тако поспешити чишћење организма.

Да бисмо помогли телу да се очисти од токсина, морамо му обезбедити добру равнотежу у цревима. А она се поремети када храна не може да се свари и тако настаје погодно тло за развој разних паразита.

Велики је број људи који има масну јетру, а то је сигуран знак да вам је организам пун токсина. Код овако токсиковане јетре ниво инсулина је повишен, а он ће стимулисати да се холестерол повећа.

Зато уколико желите да очистите тело од токсина, водите рачуна о инсулину и гледајте да не оптеретите панкреас.
Фото: Unsplash/Nadine Primeau

Шећере избегавати што више, па чак и оне из свеже цеђених воћних сокова, јер сок у којима нема влакана уништених цеђењем, ће се у организму понашати као и обичан бели шећер.

Конзумирајте свеже воће и поврће, меса без масноће, оно ће помоћи телу да се детоксикује. Јаја и млечне производе заобиђите у периоду детоксикације. Лимунада са ђумбиром ће вам бити у овом процесу јако добар савезник, те овим напитком можете започети ваш дан.

Namirnice koje će vaši mišići obožavati

Преузмите андроид апликацију.