Почетна > Бизнис
Бизнис

Да ли ће Руси моћи да купе нови ајфон 14?

Руси ће имати могућност да купе нови ајфон 14 упркос томе што је америчка технолошка компанија Епл напустила земљу, а захваљујући московској шеми паралелног увоза, рекао је данас високи владин званицник агенцији РИА Новости, преноси Ројтерс.
Фото: Pixabay/Pexels

Русија је у марту најавила шему увоза и овластила трговце на мало да увозе производе из иностранства без дозволе власника жига.

На питање да ли ће нови ајфон, који је Епл представио у среду, бити увезен у оквиру те шеме, министар трговине и индустрије Денис Мантуров је рекао:

„Зашто не? Ако потрошачи желе да купе ове телефоне, да, биће прилике“.

Епл је зауставио продају нових производа у Русији у марту, недељу дана након што је Русија, наводи Ројтерс, извршила инвазију на Украјину, иако су Iphone, MacBook и друга Еплова роба остали доступни у руским продавницама док трговци продају своје преостале залихе старих модела и добијају нове уређаје преко шеме увоза.

Руска мобилна мрежа МТС је јутрос продавала нове моделе Iphone 14 у претпродаји, а цене се крећу од 84.990 рубаља (1.398 долара) за верзију од 128 ГБ.

МТС је саопштио да би испорука могла да потраје до 120 дана и да је задржао право да откаже поруџбине ако се суочи са потешкоћама при увозу производа.

Епл није одмах одговорио на захтев да то коментарише.

Мантуров, који је и заменик премијера, рекао је прошлог месеца да би шема, која покрива западне производе, од луксузне одеће до аутомобила, ове године могла да достигне вредност од 16 милијарди долара, што је еквивалентно око четири одсто руског увоза у 2021.

Ukupno 15 miliona dinara za udruženja zaštite potrošača

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке