Почетна > Србија
Србија

Цвијановић: Дошло време да и Српска покаже зубе

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да су константне блокаде пројеката Републике Српске у Председништву БиХ дуга и тешка болест коју је потребно лечити адекватним средствима, те да је дошло време да и Српска покаже зубе.
цвијановић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Додала је да не разуме потребу да се уопште блокирају пројекти.

„Ми смо много година били суочени са таквом ситуацијом и онда на крају, као што то наш народ каже, будете дотерани до зида па кажете, онда морамо и ми вама сад нешто закочити јер је ово једно немогуће стање“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да блокаде датирају одавно, а почеле су блокадом донаторских средстава за изградњу Клиничког центра Српске.

„Након тога смо видели разне друге блокаде које су подразумевале пројекте за Републику Српску. Па смо дошли до тога да се настоји блокирати пројекат Бук Бијела, који је суштински важан за енергетску независност Републике Српске“, навела је она.

Додала је да се из сарајевских заједничких институција настоји блокирати и изградња аеродрома у Требињу.

„Они имају један проблем, ја мислим да је то заиста озбиљна болест. Оно што сам ја чула од појединих страних представника, они кажу да наше колеге из Федерације лобирају код страних амбасада или страних влада да се не доделе одређена средства Републици Српској, да се не дају одређени грантови, донације, да се не учествује у реализацији или финансирању одређених пројеката“, каже Цвијановић, пренела је Срна.

Сматра да је такво понашање, како каже, „апсолутно ненормално“ и додала да ће тешко држава функционисати на такав начин.

Рекла је да су потези који долазе из Сарајева осветнички, ретроградни и усмерени против Републике Српске, те да изгледа немогуће да се тако нешто може поправити.

„Што се тиче Републике Српске, ми желимо да се сви изграђују и граде, да реализују своје пројекте. Ми нисмо кочили ни оне пројекте који су регионалног карактера, који год да су били, које реализује Србија, Хрватска, било која друга земља. Никад нисмо блокирали било које пројекте из Федерације, али просто дођете у ситуацију да након свих тих година малтретирања те врсте морате и ви некад да покажете зубе“, рекла је Цвијановићева.

Dodik danas podnosi krivičnu prijavu protiv Džaferovića

Преузмите андроид апликацију.