Почетна > Србија
Србија

Цветковић: Сви сегменти привреде од данас морају да почну да се приремају за EXPO

Министар привреде Слободан Цветковић изјавио је да би већ данас сви сегменти привреде требало да започну активности како би се припремили за EXPO и максимално искорстили озбиљан развоји потенцијал који нам та специјализована Међународна изложба доноси.
Фото: Танјуг/Сава Радовановћ

„Од данас треба да покренемо све активности, да се сви заједно припремамо. Сви сегменти привреде укључујући ПКС, Развојну агенцију Србије, Фонд за развој и сви који имају импакт са привредом, да се припремимо како би искористили тренутак и максимално поентирали“, рекао је за Тањуг Цветковић кога је, према речима премијерке, на место министра између осталог препоручило и вишегодишње искуство на челу Новосадског сајма који се развио у реномирани сајам.

Министар је подсетио да има искуство стечено на челу Новосадског сајма, а да ће са нове друштвене улоге, као министар привреде, дати свој максимални допринос да као друштво и влада искористимо оно што нас чека за EXPO27.

„Читава активност вазана за EXPO2027 представља озбиљно уважавање свега што је претходних година радила Влада Сбрије. Била је велика конкуренција у којој смо победили, што је изузетно важно и озбиљан развоји потенцијал који треба да загрлимо“, подсетио је Цветковић.

Прво морамо, како је додао, да приремимо целокупну инфраструктуру, како што је и најавио председник Србије.

Све ће се градити у Сурчину, где ће бити и Национални стадион, што је озбиљан грађевински подухват, додао је министар.

„Изложба током 90 дана биће прилика да угостимо најаче привреднике из више од 90 земаља и дати могућност свим нашим привредницима да направе директне контакте, као и обезбедити стране инвестиције, што представља велики потенцијал за нашу земју“, навео је он.

Цветковић је за Тањуг рекао и да ће приоритети у раду тог министарства бити расподела подршке предузећима до краја године и припрема буџета за 2024.

„Наслеђујем министарство од потпредседника владе и министра финансија Синише Малог који је од разрешења повукао низ врло конкретних потеза – расписивање сета конкруса који имају за циљ да поспеше привреду Србије, за мирко, мала и средња предузећа, женско предузетништво, укупно 3,2 мијарде средстава заједно са ЕУ, што ће бити једна од првих активност. Та средства треба на прави начин расподелити до краја године“, рекао је Цветковић за Тањуг.

Напомиње да улазимо у период када се ради буџетирање односно припрема бужета за наредну годину и додаје да ће бити велики изазов.

„Ако буде то што се најављује у медијима, да ћемо ући у активности у вези са предизборним дешавањима, то ће додатно оптеретити рад министарства с обзиром да министар има и политичку димензију, навео је Цветковић.

На питање шта ће прво урадити и који ће за њега бити приоритети, каже:

„Ићи путем који је до сада обележен и трудити се да дамо максимум у релативно кратком периоду“.

Siniša Mali predao resor privrede novom ministru privrede Slobodanu Cvetkoviću

Преузмите андроид апликацију.