Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Чувајмо шуме сваки дан (ВИДЕО)

Данас се обележава Светски дан шума, почетак пролећа и буђења природе и вегетације. Обележава се од 1971. године широм планете са циљем промовисања свести о значају и вредности шумских екосистема.
Фото: Војводина уживо

Екипа портала Војводина уживо посетила је национални парк “Фрушка гора” и разговарала са Драганом Видовићем, који је причао о значају очувања шума.

Шуме и шумско земљиште заузимају процентуално највеће површине у Срему (33,81%), Банату (33,37%) и Бачкој (32,81%). Уколико се анализира распоред шума по општинама долази се до закључка да 13 општина у Војводини има шумовитост до 1%, 10 општина од 1-2%, 5 општина од 2-5%, 7 општина од 5-10%, 6 општина од 10-15% и 5 општина преко 15%.

Када је у питању сеча шума, наш саговорник истиче да шумско дрвеће као и сваки живи организам има свој век трајања и додаје да је сеча шума неопходна, како би се ослободио простор за ново дрвеће које ће красити нашу природу.

Фото: Војводина уживо
Шуме Националног парка Фрушка гора чине једну од његових основних природних вредности.

На овом простору свој дом пронашло је преко 1500 биљних врста, 150 врста маховина, више од 1500 врста гљива и око 200 врста птица. Такође, више од 50 врста сисара живи у шумама Фрушке горе.

Правилним неговањем овог драгоценог природног ресурса, чувамо нашу животну средину, привреду и друштво.

Како се у Новом Саду обележава Светски дан шума, Дауновог синдрома и поезије? (уторак, 21. март)

Преузмите андроид апликацију.