Куркума је зачин из породице ђумбира и сматра се једним од најбољих и најлековитијих зачина и хранљивих суплемената.
Ова биљка најбоље успева у Индији и југоисточној Азији, на температурама између 20 и 30 степени и потребне су јој обилне падавине како би успела. Бројна истраживања су утврдила да благотворно делује како на тело, тако и на мозак.
Овај чудотворни зачин се користи у медицинске сврхе више од 4.000 година, а код нас се најлакше може пронаћи у свом прашкастом облику. Има природне антизапаљенске састојке, повећава антиоксидансни капацитет тела, помаже боље функцкионисање мозга и смањује ризик од обољења мозга, смањује ризик од срчаних обољења, помаже у спречавању и развијању рака и Алцхајмерове болести, делује против депресије и успорава старење и болести повезане са старењем.
Осим тога, јача имуни систем, помаже здраво варење, чисти јетру, регулише метаболизам, одличан је за изглед коже, смањује ниво лошег холестерола и смањује ризик од срчаних болести.
Највећи број његових лековитих својстава је због моћног састојка по имену куркумин. Куркума има пријатан земљаст и благ укус који може да трансформише свако јело. Савршено иде уз поврће, месо, али и уз доручак и дезерте. Не заборавите само да чак и мала количина куркуме може цело јело да пребоји у жуто.
Уколико вас занима на који начин можете да добијете своју дневну дозу куркуме, ево неколико предлога: супе, паприкаши и чили сосеви, можете га јести са пире кромпиром, са палачинкама и вафлима, у јогурту, смутијима, салатама, свеже цеђеном соку од јабуке, цвекле и шаргарапе. Међутим, посебан начин за конзумирање овог свемоћног зачина јесте у златном млеку од куркуме.
Преузмите андроид апликацију.