Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Чудесне бубамаре: Доносе срећу, госте, нову љубав и штите усеве

Према веровању, Девица Марија је послала ове бубе како би заштитила њиве од штеточина.
Фото: Unsplash/Adrian ra

У великом броју земаља, бубамаре важе за мала слатка бића која доносе срећу, а код нас се веровало да оне најављује госте, па им се и певало: „Лет, лет, бубамаро, донеси нам госте…“ О овој бубици постоји низ веровања у свету.

Од давнина, међу пољопривредницима влада уверење да су ове бубе веома корисне јер једу штеточине и тако штите усеве, без употребе хемикалија.

Фото: Unsplash/Bruno Kelzer

Име ових буба потиче из средњег века и посвећено је Девици Марији. А према легенди, фармери су молили Девицу Марију да заштити њиве од штеточина које су их уништавале, а она им је послала бубамаре да их бране.

Према неким веровањима, уколико слети на вас, треба избројати број тачака да бисте предвидели колико ћете година среће имати. Или помислити жељу, пре него што одлети. Опет, постоји и веровање да број тачкица означава број месеци до остварења највеће жеље.

Фото: Unsplash/Vincent van Zalinge

Неки кажу да што је бубамара црвенија, то ће срећа бити већа. Према народним предањима, појављивање бубамаре означава и нову љубав која ће ускоро доћи, али и лепо време и благостање. Стога се верује и да убијање бубамаре доноси лошу срећу.

Такође се верује да ако бубамара слети на нешто попут аутомобила, намештаја, куће или било ког другог објекта, добићете потпуно нову верзију управо те ствари.

Верује се да су бубамаре симбол сигурности и здравља, па се зато често налазе на одећи за бебе, као и да стално благосиљају децу. Зато их у Италији зову „мале бабице“.

Stalna potraga za srećom nas čini nesrećnima: Sreća treba da bude iskustvo, a ne cilj.

Преузмите андроид апликацију.