Ђумбир и цимет сами по себи имају одлична својства која имају многе здравствене предности. Чај од ђумбира и цимета је пожељна комбинација, лако се припрема и може се конзумирати хладан или топао.
Овај чај ако се редовно пије, има велике користи за здравље.
За шта је добар ђумбир?
Ђумбир има многа лековита својства. Може се користити као додатак сланим или слатким јелима, ренданим у чај, док га неки једу на коцкице за разне болести. Исто тако, користе се и свеж корен ђумбира, суви ђумбир у праху и уље ђумбира. Ђумбир је одличан за имунитет, побољшава варење и смањује мучнину, посебно јутарње мучнине код трудница. Има антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте. Осим тога, ђумбир помаже и код мршављења, јер испијање чаја од ђумбира даје осећај ситости, па човек не треба да једе стално. Ђумбир такође снижава крвни притисак, због чега се не препоручује за употребу особама које иначе имају низак крвни притисак. Од давнина се користи и за ублажавање болова и грчева током менструације.
Дакле, ђумбир је добар за: имунитет прехладе и болести смањује мучнину помаже у губитку тежине снижава крвни притисак ублажава менструалне болове.
За шта је добар цимет?
Цимет има нека својства слична ђумбиру и зато су ова два зачина тако добра комбинација. Цимет се хиљадама година користи као лек за многа стања. Постоје две врсте цимета, цејлонски и касија, или кинески цимет, а за цејлонски цимет се каже да је прави. Цимет је пун антиоксиданата и има антиинфламаторно дејство. Поред тога, цимет смањује ризик од срчаних обољења и снижава холестерол. Као и ђумбир и цимет, снижава крвни притисак и побољшава имунитет.
Дакле, цимет је добар за: имунитет упала снижава притисак смањује ризик од срчаних обољења снижава холестерол.
Чај од ђумбира и цимета
Комбинација ђумбира и цимета имаће бројне предности, а чај се може пити код проблема са варењем, разних упалних стања, прехладе, за јачање имунитета и код високог крвног притиска. Чај се може врло лако направити, а уз додатак меда његова лековита својства ће се додатно проширити. Уз мед можете додати и куркуму или анис.
Како направити чај од ђумбира и цимета?
Пре свега, потребно је у хладну воду ставити ђумбир са кором исеченим на коцкице или кругове, а цимет. Потребно је нарезати око једну до две кашике свежег корена ђумбира и ставити два до четири штапића цимета или две кашике млевеног цимета. Све се кува око 20 минута да вода поприми укусе ђумбира и цимета. Након што се склони са рингле, чај треба поклопити и оставити да одстоји око 10 минута. Чај се затим процеди и по жељи заслади медом. Чај може бити топао или добро расхлађен у фрижидеру, када ће послужити као право освежење у летњим месецима. Стога, чај од ђумбира и цимета може да ублажи бројне тегобе, од мучнине, лоше варења, менструалних грчева, а може значајно да смањи ризик од срчаних обољења. Чај се лако прави, а осим ова два главна састојка могу се додати и куркума, лимун или анис. Може се пити током целог дана, при чему се ови зачини могу користити за разбуђивање или смирење.
Преузмите андроид апликацију.