У поређењу са зеленим паприкама, црвене имају скоро 11 пута више бета-каротена и 1,5 пута више витамина Ц.
Паприке имају много нутритивних и здравствених предности – имају мало калорија, а све сорте су одлични извори витамина А и Ц, калијума, фолне киселине и влакана.
Осим тога, оне зачињене „оживљавају“ благу храну, чинећи је укуснијом. Паприке долазе у свим величинама и бојама.
Црвене паприке садрже највише хранљивих састојака, јер су најдуже на лози. Зелене паприке се беру раније, пре него што уђу у жуту, наранџасту, а затим и црвену боју. У поређењу са зеленим паприкама, црвене имају скоро 11 пута више бета-каротена и 1,5 пута више витамина Ц.
Које су главне здравствене предности паприке?
1. Може смањити ризик од катаракте и макуларне дегенерације
Исхрана игра важну улогу у одлагању развоја губитка вида с годинама. Конкретно, чини се да два каротеноида названа лутеин и зеаксантин, када се једу у довољним количинама, побољшавају здравље очију. Они то чине тако што штите мрежњачу од оксидативног оштећења.
Црвена паприка је посебно богата овим каротеноидима, као и другим заштитним хранљивим материјама као што је витамин Ц.
Бројне студије указују на то да редовно конзумирање хране богате каротеноидима, а посебно лутеином и зеаксантином, може смањити ризик од катаракте и макуларне дегенерације.
2. Може смањити вероватноћу анемије
Уобичајено стање посебно код жена и девојчица репродуктивног узраста – анемија – резултат је недостатка кисеоника у крви.
Један од најчешћих узрока је недостатак гвожђа. Паприка садржи скромне количине гвожђа, али је изузетно богата витамином Ц – половима паприке садржи чак 100 милиграма. Ово је значајно јер витамин Ц повећава апсорпцију гвожђа у цревима.
Паприка додатно помаже јер садржи витамин Б6 који је потребан за стварање хемоглобина, протеина који преноси кисеоник по телу.
3. Може заштитити од одређених хроничних болести
Паприка је богата антиоксидантима, који су повезани са здрављем организма. На пример, паприка је посебно богата антиоксидативним витаминима укључујући витамине Ц, Е и бета-каротен.
Они такође дају велике количине полифенола, ова заштитна биљна једињења укључују лутеин, кверцетин и капсантин, при чему је последњи посебно богат зрелим црвеним паприкама.
Будући да су антиоксиданти, паприке имају снажан антиинфламаторни капацитет и вероватно ће смањити ризик од хроничних болести. Нажалост, до данас недостају велике студије које се посебно баве конзумирањем паприке о учесталости хроничних болести.
4. Може одложити губитак памћења услед старења
Занимљиви налази из студија на животињама сугеришу да конзумација паприке може бити ефикасна у спречавању губитка памћења код особа са Алцхајмеровом болешћу.
Чини се да једињења у зрелим паприкама инхибирају ензим који ослобађа амилоидне протеине – то су протеини одговорни за акумулацију око нервних влакана и доприносе ризику од Алцхајмерове болести.
Накнадна истраживања сугеришу да су многа биљна једињења у паприци, укључујући феноле, каротеноиде и флавоноиде, можда одговорна за ове налазе.
5. Помаже здрављу система за варење
Дијететски зачини додати храни, као и њихове активне компоненте могу имати многе предности за стомак. На пример, кајенска паприка помаже у јачању одбране желуца од инфекција, повећава производњу течности за варење и помаже у испоруци дигестивних ензима у желудац и тако поспешује варење.
Ово се постиже стимулацијом нерава у стомаку који сигнализују заштиту од повреда.
6. Поспешује губитак тежине
Истраживања су показала да конзумирање паприке у великој мери смањује телесну тежину и спречава накупљање масти.
Ефекат смањења телесне тежине и превенције акумулације телесне масти приписује се неким од једињења као што је капсантин, који се налази у паприкама и који појачавају оксидацију масти. За састојак паприке, кверцетин, такође је познато да спречава гојазност код људи.
7. Побољшава имунитет
Витамин Ц активира имуне ћелије између осталих улога. Такође јача имуни систем поспешујући производњу проинфламаторних цитокина који су од виталног значаја у спровођењу делотворних имунолошких одговора.
Поред тога, конзумација паприке богате витамином Е такође може помоћи у јачању имунитета.
Као и витамин Ц, истраживање је показало да витамин Е такође активира имуне одговоре тела и такође побољшава перформансе белих крвних зрнаца, кључне компоненте имуног система. Такође се показало да витамин Е јача способност старијих људи да се одупру вирусним инфекцијама.
Pet najvažnijih minerala koje treba konzumirati svaki dan, posebno leti
Преузмите андроид апликацију.