Почетна > Свет
Свет

Црни климатски сценарио за Француску 2055: Северно од Лоаре и до 50 степени

Од свих сценарија климатолога Међувладине експертске групе за климатске промене (ИПЧ), најгори је онај назван РЦП 8.5 који предвиђа да ће свет глобално „бити топлији за 5 до 6 степени 2100“ године, каже Марк Ломази, бивши новинар француског листа Паризијен.
Фото: Танјуг/AP Photo/Leo Correa

Ломази је интервјуисао педесетак научника да би написао књигу „Француска 2050. РЦП 8.5″ – црни сценарио климе за ту земљу, преноси Фигаро.

Средином века, Француска, према тим проценама, неће избећи смењивање топлотних таласа и тропских ноћи.

У најгорем сценарију, трећина Француске, укључујући и подручје северно од Лоаре, биће на удару екстремно високих температура које ће достизати и 50 степени Целзијуса.

Ломази је у својој књизи“Француска 2050. РЦП 8.5“ описао последице „климатског хаоса“ на свакодневни живот, који су предвидели експерти ИПЦ Ц-а.

Тај бивши новинар каже да је изабрао најгори сценарио, не да би сејао страх, већ зато што је „то најгоре већ извесно на хоризонту“ и да, „ако се не схвати реалност ситуације, неће бити ни јавних политика способних да промене актуелни правац глобалног загревања, а како би се ствари побољшале у другој половини 21. века“.

Како наводи Фигаро, ИПЧ објављује и неке сценарије климатских промена чија је вероватноћа остварења готово једнака нули, било оптимистична или песимистична.

На пример, у извештају од августа 2021, ИПЧ је приказао две кривуље драстичног успоравања климатског загревања, које су оствариве једино ако човечанство у потпуности престане да користи фосилна горива.

Знајући, међутим, да више од 82 одсто потрошене енергије данас потиче од нафте, угља и гаса, може се замислити чега би се човечанство морало одрећи ако укине те изворе енергије, напомиње француски лист.

Обрнуто, кривуља вртоглавог пораста глобалног отопљавања за 2100.годину – она која предвиђа сценарио РЦП 8.5, односи се на троструко повећање употребе фосилних горива, али је, како пише Фигаро, она мало вероватна када се узму у обзир светске резерве нафте, угља и гаса и техничке могућности интензивне експлоатације.

Šefu železničke stanice u Larisi određen pritvor

Преузмите андроид апликацију.