Омиљени слаткиш многих је свакако чоколада, неки преферирају млечну чоколаду због њеног богатог и кремастог укуса, док други ипак бирају тамну чоколаду због њених интензивних и горкастих нота.
Иако постоје различите врсте чоколаде, у наставку текста открићемо вам да ли је здравија црна или бела чоколада:
Црна чоколада, посебно она са високим процентом какаа (70% или више), обично се сматра здравијом опцијом. Какао садржи антиоксидансе који могу имати користи за здравље, укључујући смањење ризика од срчаних болести и побољшање функције крвних судова. Ова врста чоколаде такође садржи мање шећера и више влакана у поређењу са белом чоколадом.
Са друге стране, бела чоколада се прави од какао путера, шећера и млека, али не садржи какао масу. Будући да не садржи какао масу, бела чоколада има мање антиоксиданата и нема исте здравствене користи као црна чоколада. Такође, бела чоколада обично има већи садржај шећера и масти.
Међутим, иако црна чоколада може пружити неке здравствене користи, треба је конзумирати умерено! Обратите пажњу и на квалитет чоколаде коју купујете, јер висококвалитетне чоколаде обично имају већи садржај какаа и мање адитива.
Укратко, ако се питате која је здравија опција између беле и црне чоколаде, црна чоколада са високим процентом какаа се сматра здравијом због већег садржаја антиоксиданата, мањег садржаја шећера и већег садржаја влакана. Међутим, треба имати на уму да унос чоколаде увек мора бити умерен.
Šta bi trebalo da izbegavate ujutru ako ste noć ranije loše spavali
Преузмите андроид апликацију.