Почетна > Свет
Свет

Црна Гора планира да до Нове године одреди главног преговарача са ЕУ

Министарство европских послова Црне Горе планира да у најкраћем року промени саставе преговарачких радних група и да до Нове године изабере преговараче за кластере и одреди главног преговарача са Европском унијом.
Фото: Unsplash/Blake Dunn

Из Министарства су навели да ће због организационих и персоналних промена у ресорима, насталих избором владе, бити потребно донети нове одлуке о радним групама.

„Биће неопходно бирати и нове шефове радних група, тамо гђе су се те промјене одразиле и на те позиције. С циљем очувања институционалне меморије, највећи број досадашњих чланова биће и у новим преговарачким групама. Осим тога, додатно ћемо отворити врата за цивилни сектор, а покушаћемо да рационализујемо број чланова радних група“, наводи се у одговору црногорског Министарства за Вијести.

Влада је формирала радне групе за сва 33 преговарачка погавља, а свака радна група има шефа ког именује извршна власт.
Према сазнајима Вијести, у радним групама је укупно између 600 и 650 чланова.

Преговори Црне Горе и ЕУ званично су почели 29. јуна 2012. године. До сада су отворена сва 33 преговарачка поглавља, а привремено затворена три.

Црна Гора је 2020. године прихватила да преговора по новој методологији, којом је предвиђено да без испуњавања мерила у поглављима 23 и 24 (правосуђе и владавина права), не може бити затворено ниједно друго.

 

Израелска војска: Пробили смо ударна врата Хамаса испод болнице Ал Шифа

Преузмите андроид апликацију.