Почетна > Свет
Свет

Црна Гора: Нова влада или избори до краја године

Након јучерашњег састанка парламентарне већине у Црној Гори, лидери Демократког фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић поручили су да су незадовољни развојем ситуације и да траже нову Владу, као и да актуелни премијер Здравко Кривокапић поднесе оставку.
Фото: Танјуг/Lisa Leutner

Председник Демократске народне партије Милан Кнежевић, саопштио је да се ДФ, ако не буде договора о новој влади, залаже за то да се ванредни избори организују најкасније до краја децембра.

„Ако не буде договора, онда смо за то да се формира прелазна влада која ће припремити изборе. Желимо да се договоримо. Ако не буде договора, за то смо да се нови избори реализују најкасније до краја децембра“, рекао је Кнежевић, преноси CdM.

Он је рекао да нову владу треба да чине представници актуелне већине и странака мањинских народа, јер је то, према његовим речима, најбољи начин за излазак из парламентарне кризе и кризе у Влади.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић казао је да је њихов захтев нова Влада, коју би чинили представници партија.

„Залажемо се да ова, која има подршку само 14 посланика, а можда и мање, одступи, а да парламентарна већина бира нову Владу“, рекао је Мандић новинарима, преноси РТЦГ.

Он је навео да је идеја ДФ да се бира нова Влада, јер је ова имала лоше резултате, наишла на велику подршку међу осталим колегама, из коалиције која чини парламентарну већину, али да има тамо и оних који то нису подржали, који су за то да се прави реконструкција постојеће Владе.

Мандић каже да нико од учесника састанка није за то да се одржи постојеће стање.

Сматра и да народ очекује избор Владе иза које би стајале странке.

Позвали су, каже, „Кривокапића и експерте да се не одупиру вољи парламентарне већине, већ да им помогну да се изабере нова Влада“.

„Имали смо обећања о демонтажи режима, а од тога ништа није било. Црна Гора се данас налази у економском суноврату. Има показатеља који говоре да је стање данас горе него 4. децембра кад је изабрана Влада“, закључио је Мандић.

Председник Покрета за промене (ПзП) и један од лидера Демократског фронта (ДФ), Небојша Медојевић, сматра да ова Влада није испунила свој задатак и да су неопходне промене, али и да желе договор у оквиру владајуће већине – нову Владу са новим премијером.

„Са резултатима ове Владе може бити задовољан само Мило Ђукановић. Међународна заједница очекује отклон од тоталитарног режима Ђукановића. Али ова Влада није урадила ништа. Није било отварања досијеа, лустрације, није направљен отклон од неолибералне економије, настављена је политика неконтролисаног задуживања и трошења“, казао је Медојевић.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.