Почетна > Србија
Србија

Црква неће делити народ, ми смо браћа

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је са свештенством службу у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, поручујући да ће црква, будући да је на првом месту са Христом, бити и са својим народом.
Фото: Танјуг/AP/STR

У литургијској беседи митрополит Јоаникије казао је да као народ не памтимо лака времена.

„Никад није било лако. Памтимо нека времена која су била изузетно тешка. Читамо из историје како су наши преци сведочили веру и у најтежим временима, како су многи страдали за веру. Треба бити спреман да се иде са Христом и за Христом до краја, ако треба и на Христову Голготу. А ко нема Христову Голготу уписану у своје срце и у своју душу тај још не зна шта уопште значи бити хришћанин“, поручио је Јоаникије, наведено је на сајту Митрополије.

Он је нагласио да ће црква, будући да је на првом месту са Христом, бити и са својим народом, пренео је РТЦГ.

„И неће делити свој народ, неће гледати свој народ кроз странке, ко којој странци припада, нећемо свој народ овде у Црној Гори делити на Србе и на Црногорце. Нек се изјашњава ко како хоће, ми смо браћа и ми смо једно. И то завештање имамо од наших отаца да чувамо међусобну љубав и да чувамо једни друге”, истакао је митрополит Јоаникије.

Објаснио је да на тај начин чувамо и биће цркве и биће народа, завештања наших предака и светиње.

„Од деоба неће бити добро ништа никоме. Наравно, поштујемо све и поштујемо свачију службу. Морају да постоје и странке и политика, наша политика је то да смо са Христом, да смо на Христовом путу, да смо са својим народом и да не делимо свој народ“, рекао је митрополит Јоаникије.

Savindan obeležen sa Kule Beograd

Преузмите андроид апликацију.