Почетна > Свет
Свет

Чланство у БРИКС-у дугорочно исплативо за Египат

 Влада Египта се нада да ће њено укључивање у БРИКС помоћи да се повећа прилив стране валуте и да се привуку нове инвестиције, али аналитичари упозоравају да је за тако нешто потребно време, пренео је данас Ројтерс.
Фото: Unsplash/Emily Liang

“Ценим што је Египат позван да се придружи БРИКС-у и радујем се координацији са групом како би постигао своје циљеве уз подршку у економској сарадњи“, рекао је египатски председник Абдел-Фатах ал-Сиси.

У Египту је у последњих неколико година економска криза, а годишња инфлација порасла је на рекордних 36,5 одсто у јулу, док је пад вредности долара приморао владу да одложи плаћања за увоз пшенице.

“Циљ групе да смањи трансакције у доларима смајиће девизни притисак у Египту“, саопштила је влада.

У саопштењу се наводи да ће за Египат чланство у Новој развојној банци блока, основане 2015, обезбедити концесионо финансирање развоја.

Економиста Чарлс Робертсон је оценио да би добијање приступа јефтином финансирању НДБ помогло Египту и да има смисла држати се близу Кине, која је потенцијални извор огромних директних страних инвестиција у египатској производњи.

Он је истакао да БРИКС може помоћи да се реше две дубоке потребе Египта, односно прилив страних инвестиција и растерећење јавног дуга.

БРИКС је јуче позвала Саудијску Арабију, Иран, Етиопију, Аргентину и Уједињене Арапске Емирате да се придруже блоку.

Економисткиња емиратске банке АДЦБ Моника Малик истакла је да би чланство у БРИКС-у могло помоћи Египту да привуче више инвестиција.

“Позитивно је да Египат буде укључен. Иако се у блиској будућности очекује да ће утицај бити ограничен, то би могло помоћи у јачању његових односа са кључним економијама“, рекла је она.

 

Лукашенко: Језгро Вагнера остаје у Белорусији, Путин нема везе с падом авиона

Преузмите андроид апликацију.