Почетна > Свет
Свет

Чланице ЕУ користиле Пегаз да шпијунирају грађане

Употреба софтвера за шпијунирање „Пегаз“ очигледно је била нашироко распрострањена у земљама ЕУ, закључак је извештаја истражног одбора Европског парламента.
Фото: Pixabay/BA

Владе чланица ЕУ су употребиле овај софтвер против грађана у политичке сврхе, констатација је објављеног нацрта извештаја, у којем се наводи да постоје назнаке да су то радиле Пољска, Мађарска, Грчка, Кипар и Шпанија.

Аустрија се, такође, критикује, јер бивши аустријски канцелар Себастијан Курц има тесне везе са власником израелске компаније НСО, која је развила Пегаз.

Поред тога се у извештају наводи и да је у Аустрији седиште компаније DSIRF (Decision Supporting Information Research and Forensic), која важи за провајдера софтвера за шпијунажу, а високи функционери те фирме имају, како се наводи у извештају, контакте са Русијом и Кремљом.

Након што су експерти за безбедност Мајкрософта оптужили DSIRF да стоји иза низа дигиталних напада на банке, адвокатске канцеларије, стратешких компанија у најмање три земље, аустријска државна безбедност спровела је истрагу, али није нашла доказе за примену софтвера за шпијунажу.

DSIRF је развио софтвер под именом „Subzero„, који користи такозване Zero-Day-Exploits, како би дошао до поверљивих података и лозинку, твдио је Мајкрософт у јулу.

Развој спајвера у државама чланице ЕУ је велика претња по демократију на целом континенту, нагласила је надлежни известилац Европског парламента, Холанђанка Софи Велд, преносе аустријски медији.

Према њеним речима, спајвером се не крше само права на приватну сферу, већ и минирају демократске институције, и ућуткују опозиција и критичари.

Такође такав софтвер, додаје, има застрашујуће дејство по слободу штампе и цивилно друштво, те служи и за вршење утицаја на изборима.

То је европски скандал, пошто су нападнуте и институције ЕУ, а утицало је и на доношење одлука у Унији, тврди Т Велд.

Пожалила се да ниједна званична установа није желела да сарађује са њом у изради извештаја, па ни Савет ЕУ није дао одговор Европском парламенту на питања с тим у вези.

Због тога слика није потпуна, већ имамо само 900 делова од пузла са 1.000 делића, рекла је она.

Европска комисија се бучно залаже за демократију и борбу против лажних вести, а тако недавно и приликом преузимања Твитера. Али када напади на демократију долазе изнутра, Комисија ћути, казала је Т Велд.

Она је навела да ЕК показује мишиће Илону Маску, али плишаним рукавицама се обраћа чланицама које користе спајвер против грађана.

Вучић одликује српске полицајце са КиМ Ђурића и Филиповића

Преузмите андроид апликацију.