Цимет је цењен због лековитих својстава, али се не препоручује свима, иако се вековима користи у традиционалној медицини. Богат је антиоксидансима и другим једињењима корисним за наше здравље. Помаже при регулацији шећера у крви, смањењу упалних процеса, штити од срчаних болести. Последњих година, савремена наука је почела да потврђује колико је цимет добар за здравље.
Цимет је зачин који се прави од унутрашњости коре дрвета које је познато као цинамомум. Карактеристичан мирис и укус цимета потичу од једињења цинамалдехида, које зачину дају карактеристичан мирис и укус.
Користили су га још стари Египћани, сматрали га зачином краљева.
Цејлонски цимет, који још називају и правим циметом, а у широкој је употреби у свету. Настаје сечењем стабљика цимета из кога се извлачи унутрашња кора и уклањају дрвенасти делови.
Када се осуши, исеку се траке које се увијају у ролнице, а то су штапићи цимета које користимо. Ови штапићи се могу самлети и тада се добија прах.
Карактеристичан мирис и укус цимета настају од уљаног дела биљке који је богат циметалдехидима. Научници верују да смо захваљујући том једињењу добили већину позитивних ефеката цимета добрих за здравље.
Истраживања показују да цимет садржи антимикробна, антиинфламаторна, антидијабетичка и антиканцерогена својства, помаже у смањењу масти, али и код других здравствених стања. Многи верују да помаже приликом губитка тежине и акни.
Има позитиван утицај на шећер у крви. Дијабетичари који узимају лекове за контролу шећера у крви ипак треба да избегавају велике количине цимета. У превеликим количинама, може нагло снизити шећер у крви.
Ипак, неки људи су алергични на цимет, који може да изазове иритацију коже. Такве особе не треба да конзумирају овај зачин.
Преузмите андроид апликацију.