Цимет је зачин који се користи миленијумима, а на далеком истоку је и традиционални лек. Има раширену употребу, а можете га наћи и у разним екстрактима, капсулама и чајевима.
Неколико раних истраживања на одраслим дијабетичарима открила су да цимет позитивно утиче на смањење шећера у крви. Тачан механизам деловања још се не зна, а такође је нејасно колика је доза довољна и колико дуго резултати могу трајати.
Етерично уље у цимету (цинамалдехид) може циљано утицати на ваше масноће и натерати их да сагоре више енергије, према раним лабораторијским истраживањима. Ово отвара врата примене у дијетотерапији, али тек након опсежног тестирања у следећој фази истраживања.
Постоји једна мала студија која је открила да цејлонски цимет, конкретно, може да се бори против врста бактерија за које се зна да узрокују акне. Још једно мало лабораторијско истраживање је потврдило да цимет позитивно утиче на производњу колагена. Колаген помаже вашој кожи да изгледа млађе.
У скорашњим истраживањима на животињама и ћелијама узгајаним у лабораторијама, цимет је показао извесну способност да успори раст рака, па чак и да убије ћелије тумора. И ово су све рана истраживања. Потребно је све ово даље проучити и испитати и на људима пре него што би се дао детаљни одговор да ли цимет има антиканцерогено деловање.
Неколико истраживања сугерише да конзумирање цимета сваког дана током три месеца може смањити ваш систолни крвни притисак (то је онај виши број) за чак пет јединица.
Потребне су озбиљније студије да би се проверило да ли то заиста делује, колико га можете користити да би се постигли најбољи резултати и колико дуго ефекат траје. У истраживањима су учествовале особе које су имали предијабетес или дијабетес типа 2. Стога, остало је непознато да ли цимет има исти ефекат када немате проблема са шећером у крви.
У лабораторијским условима, цимет је зауставио накупљање протеина у мозгу који је обележје Алцхајмерове болести.
Испоставило се да је цимет био врхунски борац против упале у недавном лабораторијском истраживању које је проучавало 115 намирница. Инфламаторне болести попут реуматоидног артритиса постају све чешће како старите. Даља истраживања би могла подржати коришћење цимета као природног лека за старије одрасле особе за помоћ код ових врста стања.
Када је 60 одраслих особа у једном малом истраживању јело око 1/4 кашичице цимета сваког дана током 40 дана, њихов ЛДЛ („лош“) холестерол је опао. Друга истраживања су открила да сличне количине цимета, које се једу дневно до 18 недеља, могу да смање ЛДЛ и укупни холестерол док подижу ХДЛ („добар“) холестерол. Али прерано је препоручити цимет као третман за висок холестерол.
Цимет се може борити против многих врста бактерија од којих се људи разболевају, укључујући салмонелу, ешерихију коли и стафилококу. Можда би се могао користити као природни конзерванс у храни и козметици.
Чини се да цимет има моћ да се бори против гљивице Цандида албицанс, која узрокује већину вагиналних гљивичних инфекција. Барем ради у лабораторији. Није јасно како, или чак да ли је и могуће да користите цимет за борбу против или лечење гљивичне инфекције. Потребна су даља истраживања да се утврди на који начин цимет позитивно утиче на борбу против гљивица.
Док су узимале дозу од 1,5 грама (око 1/2 кашичице) цимета сваког дана током шест месеци, жене са синдромом полицистичних јајника у једној малој, али добро осмишљеној студији имале су редовније менструације. Међутим, њихова инсулинска резистенција и нивои андрогена се нису променили.
Vrsta sirćeta koja je zdravija od jabukovog, poboljšava cirkulaciju i brže gubite na težini
Преузмите андроид апликацију.