Има висок ниво једињења циметалдехида за које се претпоставља да има антиканцерогена, антибактеријска и антифунгална својства.
Цимет је зачин особене ароме и добија се из коре неколико врста дрвета цимета. Има широку употребу у кулинарству, због антиинфламаторних, антимикробних и антиоксидативних својстава користи се као средство за превенцију високог нивоа шећера у крви. Верује се да би дневна доза од пола кафене кашичице цимета могла да нам помогне у контроли високих вредности шећера, инсулинске резистенције, крвног притиска, холестерола. Поред доста добрих својстава, цимет је зачин који мора да се пажљиво користи, јер неке врсте цимета садрже потенцијално токсично једињење – кумарин.
Цимет корисна својства
Цимет је зачин чија су фармаколошка дејства предмет испитивања, нема коначних препорука, али сматра се да може да буде од користи гојазним и особама са дијабетесом типа 2. Има висок ниво једињења циметалдехида за које се претпоставља да има антиканцерогена, антибактеријска и антифунгална својства. Кора цимета је богата процијанидинима и катехинима који имају антиоксидативна дејства.
Дијететичар Toby Smithson наводи да је већина студија потврдила корисна својства цимета, али и додаје да нема за сада довољно прецизних закључака на основу којих би стручњаци могли да саветују употребу цимета у превенцији и лечењу неких стања.
– Цимет садржи биоактивне састојке, као и антиоксиданте. Поједине студије наводе здравствене предности цимета када је у питању регулација холестерола и триглицерида, крвног притиска. Нешто скромнији учинак зачина установљен је када се ради о контроли повишеног шећера у крви наташте и после оброка. Студије које су се бавиле утицајем цимета на А1Ц до сада нису биле уверљиве – каже Smithson .
Хемоглобин А1ц (ХбА1ц) је количину шећера у крви (глукозе) која је везана за хемоглобин. На основу ХбА1ц теста може да се утврди просечна количина глукозе везане за хемоглобин у посљедња три месеца.
Постоји неколико врста цимета
Дијететичар Center for Human Nutrition, Cleveland Clinic наводи да су познате здравствене користи од употребе цимета, али да није јасно колико бисмо морали овог зачина да конзумирамо, пре него што дође до повољног ефекта.
Постоји неколико врста цимета цејлонски (Cinnamomum zeilanicum) који садржи најмању дозу кумарина, индонежански (Cinnamomum burmannii) је јефтинији и има висок садржај кумарина, вијетнамски (Cinnamomum loureiroi) такође има висок садржај кумарина и кинески цимет (Cinnamomum aromaticum ili Cinnamomum cassiaа) има висок садржај кумарина.
– Европска агенција за храну ограничила је употребу кинеског цимета на пола кашичице дневно, због присуства кумарина. Касија цимет има око 250 пута више кумарина од цејлонског цимета, а сумња се да високе дозе кумарина могу да оштете јетру – каже Смитхсон.
Токсично дејство кумарина
Стручњаци прецизирају да касија цимет садржи хемијско једињење кумарин, које не би требало да се користи у великим количинама, због могућег токсичног дејства не јетру, с друге стране прави цимет садржи врло ниске нивое кумарина. Европска агенција за безбедност хране наводи да касија (кинески цимет) има врло висок садржај кумарина за које се претпоставља да је хепатотоксично и канцерогено једињење.
– Немојте да се заваравате мислећи да је цимет терапија за дијабетес или средство уз које можемо да спречимо здравствене проблеме. Од болести не може да нас заштити једна биљка или зачин, већ здраве животне навике које укључују здраву исхрану, редован сан, физичку активност, контролу стреса – каже интерниста др Michael L. Dansinger сa Tufts University School of Medicine..
Шта може да се деси ако користимо веће количине цимета?
Др Дансингер позива нас на опрез и када је у питању суплементација цимета, јер ова област није регулисана. У исто време неке студије наводе да између различитих марки суплемената има доста разлика у погледу квалитета цимета. У случају да одлучимо да користимо веће дозе цимета, препорука је да се претходно посаветујемо са стручњаком.
Умерене количине цимета могу да се додају у кафу, разне врсте јела и слаткиша, али и не могу да буду замена за здрав начин живота. Претпоставља се да осим укуса на овај начин можемо да смањимо и количине шећера у крви после оброка. У већим количинама цимет може да доведе до оштећења јетре, сувоће уста и пада шећера у крви.
– Више од три чајне кашичице цимета дневно могу да имају токсичан ефекат – напомиње др Дансингер. Оптималне количине могу да варирају и да зависе од здравственог стања. И поред тога што цимет нуди могуће здравствене користи, веће количине цимета могу да ступе у интеракцију са неким лековима и доведу до компликација.
Посебан опрез саветује се ако користимо антикоагулансе
Кумарин може да ступи у интеракцију са лековима за разређивање крви, као што су варфарин и кумадин, који спречавају стварање крвних угрушака и побољшавају циркулацију. Стручњаци наглашавају да је у умереним количинама цимет користан зачин, али и додају да је цимет зачин чија се својства још испитују.
Преузмите андроид апликацију.