Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Чиме се Новосађани диче на Европски дан паркова?

Нови Сад, као и сви еколошки освешћени градови, данас прослављају Европски дан паркова. Овај посебан датум код нас се обележава од 2001. године.
Фото: Градске инфо

Данашњим даном заправо обележавамо стварање првих националних паркова у Европи, тачније скуп од девет паркова који су давне 1909. настали у Шведској.

У нашој земљи постоји пет националних паркова, а то су: Ђердап, Копаоник, Тара, Шар-планина и Новосађанима омиљена и у сваком смислу најближа, Фрушка гора.

Међутим, није само Фрушка гора парк којим можемо да се поносимо. Иако нису национални, наш град је обогаћен са мноштвом зелених оаза у готово сваком његовом кварту.

Десном обалом Дунава, на северним обронцима Фрушке горе простире се највећи и најстарији новосадски парк – Каменички парк.
Фото: Градске инфо

Он је подигнут још у 19. веку, а на његов изглед утицали су вртларски стилови Беча и Будимпеште, типични за дворце породица Марцибањи и Карачоњи.

Реализацијом пројеката на којима се радило у последњих неколико година овај парк обогаћен разним садржајима – потребним мобилијаром, изграђеним стазама, спортским теренима, дечјим игралиштима, инфо таблама итд…

Други најпознатији парк у Новом Саду јесте Дунавски парк. У њему се налази велики број споменика који поносно стоје и чувају стару новосадску историју.

Фото: Градске инфо

Тренутно је у току његова реконструкција са којом ћемо добити нову чесму и нових 250 метара ограде око дела парка.

Иако је прилично леп, након завршетка реконструкције Нови Сад ће имати 180 клупа, али и 56 канти за смеће, јер ипак смо ми Новосађани и пазимо на своју околину!

Железнички парк, поред тога што је прва ставка којом странци могу да се одушеве када се искрцају из воза и аутобуса, те стигну у Нови Сад, за Новосађане има посебан значај јер је место на коме се у последње две деценије традиционално организује наш најпознатији локални фестивал “Блоксток“.

Футошки парк познат је по својим скривеним местима за љубљење. Млади Новосађани посебно воле да одлазе у њега у летњем периоду, када након целог дана на базену, одлуче да у хладу проведу још неко време са својим друштвом.
Фото: Градске инфо

Лимански парк, након великих улагања, такође, изгледа светски! Поред посебно одвојене ливадице за шетање паса, дечијих игралишта, простора за рекреацију и скејт парка, оно што овом парку даје посебну чар јесте хлад направљен пригрљеним крошњама старог дрвећа.

Нови парк на Новом насељу од других се разликује се од осталих паркова по разноврсности садражаја који се у њему налазе. Због тога, шетајући њиме можете да наиђете на дечија игралишта, терен за боћање, савремени тоалет, фонтане, мостиће и несвакидашње баште.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Поред паркова са дугом традицијом које смо набројали, овог месеца је отворен и нови Сентандрејски парк на Клиси у којем је посејан велики број листопадних леја.

Сада нам остаје само да сачекамо, како за све квалитетно треба времена, да младо дрвеће израсте и за неколико година постане још један новосадски парк у коме ће наши суграђани моћи да уживају у миру и хладу.

Данашњи дан је само још један од оних датума у којима треба да освестимо да се је сваки педаљ зелене површине у нашем граду непроцењиво вредан.

Koliko je uloženo u novosadsku rasvetu u poslednjih 10 godina?

Преузмите андроид апликацију.