Чија и ланено семе имају низ хранљивих материја, повезане су са здрављем срца, снижавају шећер у крви и штите од одређених врста рака, а стручњаци су такође разјаснили која је од ове две врсте семена здравија.

Наиме, чија семе потиче из Мексика и Гватемале и верује се да је било основна храна у исхрани древних Маја.
С друге стране, ланено семе је пљоснатије и веће од чија семена. Углавном је смеђе или златне боје и може се купити цело или млевено, а верује се да потиче са Блиског истока.
Чија семе има благ укус, док ланено семе има благо орашаст укус. Обе врсте семена се лако могу укључити у многа јела. И чија и ланено семе су богате многим хранљивим материјама.
Обе врсте семена садрже значајне количине протеина и омега-2 масти, али ланено семе такође садржи више бакра и витамина Б1.
Чија семе има више калорија и више влакана, а такође садржи скоро 2,5 пута више калцијума, гвожђа и фосфора. Чија семе садржи велике количине алфа-линоленске киселине, биљног облика омега-3 масти.
АЛА се сматра есенцијалном јер је тело не може самостално произвести и мора се уносити путем исхране. Редовна конзумација чиа и ланеног семена може побољшати здравље срца смањењем крвног притиска, нивоа лошег холестерола и оксидативног стреса.
И чиа и ланено семе могу помоћи у смањењу ризика од метаболичког синдрома и дијабетеса типа 2. Оба су богата влакнима, што је повезано са мањим ризиком од развоја дијабетеса типа 2.
Влакна успоравају варење угљених хидрата и апсорпцију шећера у крв, што доводи до постепенијег пораста шећера у крви након оброка и спречава нагле скокове шећера у крви.
И чиа и ланено семе су одлични извори влакана, што може смањити глад и жељу за храном. Ово семе садржи различите количине растворљивих влакана, што је посебно корисно у сузбијању апетита.
Шта јагоде “раде” телу? Погледајте шта се налази у само 100 грама воћа
Преузмите андроид апликацију.