Почетна > Нови Сад

Нови Сад Фудбал

Сви новосадски клубови – знате ли да их набројите? (ФОТО)

Фудбал у Новом Саду више од једног века игра се на такмичарском, али и на аматерском нивоу. Неки клубови, попут Војводине, доживели су бројне успехе, неки, попут Фрушкогорца, имају дугу традицију, а неки су своју причу започели тек пре неколико година. Знате ли све новосадске клубове?
Фото: Градске инфо

РФК Нови Сад 1921
Фото: Градске инфо

Почнимо од екипе која носи Нови Сад у свом називу. У питању је Раднички фудбалски клуб Нови Сад са Детелинаре. Популарно названи „канаринци“ носе жуту и плаву бој. Клуб се 2022. године фузионисао са екипом Пролетера и тако постао такмичар Прве лиге Србије (други ранг српског фудбала).


ФК Војводина
Фото: Градске инфо

Новосадски клуб са најбогатијом историјом јесте ФК Војводина. Уз освојене две титуле домаћег првенства 1966. и 1989. године једини је државни првак из Новог Сада. Од 1924. године своје утакмице игра на стадиону „Карађорђе“, а највећи успех у Европи забележен је 1967. када је клуб играо четвртфинале Купа европских шампиона. ФК Војводина такмичи се у Суперлиги Србије од њеног оснивања, а победник је Купа Србије 2014. и 2020. године.


ФК Младост ГАТ
Фото: Градске инфо

Младост са Сателита, данас званично Младост ГАТ, основана је 1972. године. Додатак називу (ГАТ) тим је добио 2018. када је остварен спонзорски уговор са истоименом компанијом. Од тада, Младост је освојивши четири узастопне титуле стигла до највишег ранга српског фудбала – Супер лиге Србије.


ФК Кабел
Фото: Градске инфо

ФК Кабел основан је 1932. године као клуб радника фабрике кабела, а на Лиман се „доселио“ после Другог светског рата. Екипа је позната по својим црно-црвеним бојама, као и игралишту које се налази одмах поред штранда. Кабел се тренутно такмичи у Српској лиги Војводина (трећи ранг српског фудбала).


ФК Пролетер 1951
Фото: Градске инфо

ФК Пролетер Нови Сад основан је 1951. године на Сланој бари и под тим називом такмичио се све до 2022. године када се екипа фузионисала са РФК Нови Сад и присвојила и њихово име, те се тако Пролетер и званично угасио. Ипак, након тога основан је нови тим, ФК Пролетер 1951, који се данас, са истим грбом, под истим бојама, такмичи у Другој новосадској лиги (шести ранг српског фудбала).


ОФК Славија
Фото: Градске инфо

ОФК Славија један је од најстаријих новосадских клубова, а основан је 1926. године. Екипа са Салајке такмичи се у препознатљивим црвено-плавим дресовима, а тренутно игра у Војвођанској лиги Југ (четврти ранг српског фудбала).


ФК Ветерник
Фото: Градске инфо

Екипа из Ветерника основана је 1932. године у истоименом предграђу Новог Сада, а данас се такмичи у Војвођанској лиги Југ (четврти ранг српског фудбала). Препознатљиви су по својој плавој боји, а највећи успех клуба је пласман у Српску лигу Војводина (трећи ранг српског фудбала).


ФК Фрушкогорац
Фото: Градске инфо

Клуб из Сремске Каменице основан је 1919. године на сремској обали Дунава. Своје утакмице још увек играју надомак Каменичког парка. Препознатљиви по својој зеленој боји, фудбалери Фрушкогорца такмиче се у Првој новосадској лиги (пети ранг српског фудбала).


ФК Борац Нови Сад
Фото: Градске инфо

Борац из Новог Сада основан је 1952. године у новосадском насељу Клиса, па је многима познат и као Борац са Клисе. Боје клуба су црвена и бела, а клуб се тренутно такмичи у најнижем, шестом рангу српског фудбала – Другој новосадској лиги.


ФК Црвена звезда Нови Сад
Фото: Градске инфо

Нови Сад је добио своју Црвену звезду 1952. године. Позната и као Звезда са Најлона због своје локације, ова екипа носи црвену и белу боју, уз наравно препознатљиву црвену звезду у грбу. Тренутно се такмичи у Новосадској лиги (пети ранг српског фудбала).


ФК Железничар Нови Сад
Фото: Градске инфо

Железничар из Новог Сада основан је 1926. године од стране радника Железничког чвора у Новом Саду. Самим тим, игралиште клуба налази се поред Ранжирне станице Нови Сад, а клуб се данас такмичи у Другој новосадској лиги (шести ранг српског фудбала).


ОФК Футог
Фото: Градске инфо

Омладински фудбалски клуб у Футогу основан је 1989. године. Своје утакмице игра на игралишту поред Новосадске улице, а клуб се тренутно такмичи у Првој новосадској лиги (пети ранг српског фудбала).


ФК Петроварадин
Фото: Градске инфо

Фудбалски клуб Петроварадин основан је 1925. године. Клуб је препознатљив по плаво-белим бојама, а неки му тепају и надимком Пезос. Екипа Петроварадина тренутно се такмичи у Првој новосадској лиги (пети ранг српског фудбала).


ФК Индекс
Фото: Градске инфо

Фудбалски клуб Индекс своје утакмице игра на Ђачком игралишту, надомак универзитетског града на Лиману. Клуб се такмичи у Војвођанској лиги Југ (четврти ранг српског фудбала).


ФК Софекс Футог
Фото: Градске инфо

Екипа Софекса из новосадског предграђа Футог једна је од најмлађих на подручју града. Клуб је основан 2013. године. Главни спонзор клуба је новосадска Индустрија меса „Софекс“, а екипа се такмичи у Другој новосадској лиги, тачније најнижем рангу српског фудбала.


ФК Сланобарац
Фото: Градске инфо

ФК Сланобарац долази са Слане Баре, а у питању је најмлађи клуб из града, основан 2019. године. Такмичи се у Другој новосадској лиги, тачније шестом рангу српског фудбала.


Dan kada su se Novosađani penjali na reflektore da gledaju fudbal (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.