Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири врсте намирница не засите, већ стварају још већу глад

Неколико залогаја одређене хране може да активира делове нашег мозга и црева који подстичу глад. Због тога се треба запитати да ли је добро узимати одређену храну уколико сте већ гладни.
Фото: Pexels/Tim Sаmuel

Ово су намирнице, које би тада требало избегавати.

Чипс, помфрит и хлеб

Грицкалице попут чипса и помфрит су само прерађени угљени хидрати с пуно масти. Када једете прерађене угљене хидрате, ниво шећера у вашој крви нагло расте где се ослобађа велика количина инсулина. Уколико сте унели велику количину грицкалица па и хлеба, инсулин ће вишак шећера складиштити у резерву па због тога ћете и даље осећати глад.

Колачи и посластице

Неки нутриционисти тврде да организам првобитно не разликује рафинисани шећер од меда. Шећер активира путеве награђивања и апетита у вашем мозгу другачије него други извори енергије. Када поједете неки слаткиш, мозак шаље информацију телу да нисте сити.

Јогурт с ниским уделом масти

Истраживања су показала да је важно колико дуго ћете провести времена приликом жвакања. Што дуже жвачете, тело ће се дуже осећати ситим. Стога, када пијете јогурт, ви не жвачете и то може утицати да се пре осећате гладним. Притом и јогурт с нижом количином масти такође има доста угљених хидрата и шећера па и због тога треба избегавати.

Дијетална газирана пића и вештачки заслађени слаткиши

Иако многи сматрају да су дијетална газирана пића и слаткиши с вештачким заслађивачима одличан начин да смањите унос калорија, заправо нису толико добре. Када вам вештачки заслађивачи дођу на језик, центри за награђивање у вашем мозгу се упале и сигнализирају вашим цревима да очекују долазак калорија. Када се калорије не појаве, мозак тражи да се успостави равнотежа тако што ћете јести.

Преузмите андроид апликацију.