Почетна > Свет
Свет

Четири кинеска шпијунска балона раније уочена изнад САД

Америчко министарство одбране саопштило је да су раније уочена четири кинеска шпијунска балона изнад САД и да су прелетали изнад локација које су биле од интереса за Кину, не спомињући да ли су кинески балони летели и изнад америчких војних база.
Фото: Wikimedia Commons/David B. Gleason

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је у среду, на конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, да су Сједињене Америчке Државе са десетинама земаља широм света поделиле информације о кинеском шпијунском балону обореном у суботу изнад територијалних вода САД у Атлантику, код обала Јужне Каролине, пренео је Ројтерс.

Према Блинкеновим речима, са Столтенбергом су вођени разговори о системским тактичким изазовима које Кина поставља пред Северноатлантску алијансу.

САД су обориле у суботу наводни шпијунски кинески балон који је летео изнад америчке територије.

Пентагон је у четвртак саопштио да је америчка војска открила кинески балон за надзор на великој висини изнад континенталног дела САД.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова саопштио је у петак да је балон цивилни и да се користи у метеоролошке и друге научне сврхе, као и да је непланирано скренуо са предвиђеног курса.

Blinken: SAD podelile informacije o kineskom balonu sa desetinama zemalja

Преузмите андроид апликацију.