Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Често су вам хладне шаке и стопала: Вероватно не радите правилно једну ствар

Наше животне навике имају велики утицај на наше здравље.
Фото: Pexels/Miriam Alonso

Експерти кажу да су хладне шаке и стопала углавном нормална појава и део природног процеса у коме тело одржава виталне органе топлим и сигурним.

Хладне руке и ноге могу бити веома фрустрирајућа и непријатна појава, нарочито када нам не помажу ни рукавице ни дебеле чарапе.

Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Као узрок хладних шака и стопала обично нам прво падају на памет лоша циркулација и анемија.

Али, да ли сте знали да је појава хладних шака и стопала веома честа код људи који имају лошу технику дисања? И да дисањем можемо утицати на циркулацију?

Када дишемо прејако или пребрзо, наши крвни судови се скупљају. Док, с друге стране, када дишемо споро, дубоко, на нос, наше тело испушта азот-оксид, молекул који игра кључну улогу у повећању циркулације и допремању кисеоника до ћелија.

Фото: Unsplash/Raj Rana

Када се крвни судови скупљају, долази до смањеног протока кисеоника, а самим тим, хладних екстремитета.

Уз то, када пребрзо дишемо, отпуштамо и превелику количину угљен-диоксида. А он регулише рН вредност крви. Стога, не желимо да га смањимо у превеликој мери, јер тада може доћи до смањења хемоглобина (који преноси кисеоник кроз тело). А ово такође утиче на појаву хладних стопала и шака.

Хладне шаке и стопала – како спречити ову појаву?

Наравно, начин дисања није једини разлог због којег су вам екстремитети увек хладни. Много је фактора који утичу на то (а један од њих је, на пример, и дисбаланс тироидне жлезде).

Фото: Pexels/Yan Krukov

Уколико патите од хладних екстремитета, покушајте да дишете на нос. Дисање на уста утиче на брзину допремања кисеоника и на хлађење шака и стопала.

Савет је да се свакако посаветујете с лекаром, уколико имате хладне шаке и стопала, како бисте открили узрок и правилно га излечили.

Imate problema sa štitnom žlezdom – izbegavajte ovu hranu

Преузмите андроид апликацију.