Почетна > Србија
Србија

Чешка важан партнер Србије на путу у ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговара је данас са помоћником министра спољних послова Чешке, задуженим за европска питања Алешом Хералжом о приступању Србије ЕУ, као и о билатералним односима и ситуацији у региону.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Посебно охрабрење за Србију представља чињеница да је Чешка уважила реформске напоре наше Владе и подржала бржу динамику приступних преговара на недавно одржаној Међувладиној конференцији са ЕУ. Такав став наших чешких партнера, као и веома добри политички и економски односи двеју земаља залог су чвршћег повезивања и са самом Европском унијом“, истакла је Јоксимовић.

Саговорника је информисала о резултатима Владе у достизању мерила за даљи наставак преговора, како у области владавине права, тако и у кластерима 3 и 4, који обухватају инклузивни раст и конкурентност и зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност.

Алеш Хералш је рекао да Влада Чешке настоји да већ веома добре односе двеју земаља додатно оснажи принципијелном подршком Србији у процесу приступања Европској унији. Указао је на корисна искуства која су имали и нагласио да је чешка влада спремна да пружи помоћ и подршку на нашем европском путу.

„За ЕУ су и Србија и Западни Балкан важни партнери са којима је заједнички треба да спроводимо политике засноване на европским вредностима и стандардима и чија је европска перспектива неупитна“, рекао је помоћник чешког министра спољних послова.

Јоксимовић и Хералш посебно су размотрили иницијативу министара надлежних за европске послове Аустрије, Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке упућену највишим званичницима ЕУ о укључивању Западног Балкана у расправу током Конференције о будућности Европе.

Јоксимовић је нагласила да је за Србију и за регион веома охрабрујуће да нас државе чланице ЕУ виде као партнера у обликовању нове европске стварности, с обзиром на чињеницу да ће будући правци развоја ЕУ имати директан утицај на генерације које долазе.

„Став исказан у тој иницијативи да садашње и будуће државе чланице треба да заједнички раде на дефинисању европске будућности разумемо и као важну подршку проширењу ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић захвалила је Чешкој на досадашњој подршци нашој земљи у процесу европске интеграције.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.