Углавном се опредељујемо или за црни или за зелени чај.
Да ли пијете црни или зелени чај? Које су њихове разлике?
И зелени и црни чај потичу из исте породице биљака познате као „Camellia sinensis“ али се обично праве од различитих сорти.
Оба чаја доводе се у везу с многим здравственим предностима, као што је смањење ризика од срчаних болести, можданог удара и дијабетеса типа 2.
Где је онда разлика?
Сви листови свежег чаја су зелени када се уберу. Ако су листови намењени за сорте црног чаја, они се одлажу на отвореном да би подстакли оксидацију (потамњивање листова), чиме се интензивира његов укус.
Зелени чај се, с друге стране, обично кува на пари или на други начин загрева да би се спречила оксидација, што резултира светлијом бојом и блажим укусом.
Кофеин у црном и зеленом чају
Поред боје и интензитета укуса, ниво кофеина у црном и зеленом чају је различит, при чему интензитет црних чајева повећава кофеин. Њихова главна разлика јесте количина кофена.
Утврђено је да једна шољица црног чаја садржи 40-42 мг кофеина, док зелени чај, с друге стране, садржи релативно ниску количину кофеина. Једна шољица зеленог чаја има 20-22 милиграма кофеина.
Преузмите андроид апликацију.