Почетна > Свет
Свет

Централна банка Кине подупрла тржиште кредита са 190 милијарди долара

Кинеска централна банка је финансијски подупрла данас тржиште кредита, јер Пекинг настоји да увери своју јавност и инвеститоре да је привреда заштићена у случају да проблематични инвеститор у сектору некретнина, Евергранде, пропадне под теретом дуга од 310 милијарди долара.
Фото: Pixabay/ PublicDomainPictures

Муке Евергранде групе да уновчи имовину како би могао да отплаћује дуг изазвале су страх да би неизвршење обавеза могло да охлади кинеско тржиште кредитирања и да изазове глобалне шокове.

Економисти кажу да владајућа Комунистичка партија Кине може да спречи кредитну кризу, али да жели да избегне слање погрешног сигнала тржишним актерима пружањем спасилачког пакета помоћи Еверграндеу због кампање усмерене на то да се компаније приморају на смањење дугова.

Народна банка Кине саопштила је да је повећала количину новца на тржишту позајмица за 1,2 билиона јуана (190 милијарди долара), тако што је смањила стопу обавезне резерве за банке, известила је агенција АП.

Очекивало се да ће Пекинг показати подршку кредитној активности након што је Евергранде у петак увече упозорио да би могао да остане без готовине, али централна банка у саопштењу није поменута ову компанију коју је раније оптужила за непромишљено задуживање.

Пад активности у сектору некретнина смањио је привредни раст на изненађујуће ниских 4,9 посто у прошлом кварталу у односу на годину дана раније.

Народна банка Кине је навела да жели да подржи развој реалне економије и да смањење стопе обавезне резерве не мења „разбориту монетарну политику“.

Ако Евергранде оде у стечај, Пекинг ће вероватно покренути стратегију на два колосека – упумпавање новца на тржиште кредита уз истовремено спречавајне пада цена станова ако грађевинци крену с распродајама „у бесцење“ како би прикупили готовину, оцењује економисткиња ИНГ банке Ирис Панг.

„Ако дође до тога, тржиште ће функционисати више као полуконтролисано“, додала је. Кинески лидери су се и раније суочавали са кризом корпоративног дуга, али ниједна није била тако велика што је то случај са Еверграндеом.

Bivša liderka Mjanmara osuđena na četiri godine zatvora

 

Преузмите андроид апликацију.