Почетна > Бизнис
Бизнис

Цене нафте на највишем нивоу од 5. децембра, барел Брента 84,50 долара

Глобалне цене нафте су достигле данас највиши ниво у последње три недеље, пошто је највећи светски увозник сирове нафте, Кина, најавила укидање неких корона мера ограничења, што је подгрејало наде у опоравак потражње за горивом.
Фото: WikimediaCommons/fernost

Цена међународно референтне нафте Брент је порасла за 0,70 посто на 84,51 долар по барелу на трговању до 14:00 часова по нашем време ну, док је америчка нафта WТI скочила за 0,78 процената на 80,18 долара за барел, према подацима са портала оилприце.цом.

То су највиши ценовни нивои за оба типа нафте од 5. децембра.

До скока цена долази након што је кинеска Национална здравствена комисија објавила у понедељак да ће укинути карантин за долазне путнике, почев од 8. јануара. Ова рестриктивна мера је на снази од почетка пандемије у Кини.

„Ово је свакако нешто чему су се трговци и инвеститори надали“, рекао је Наем Аслам, главни тржишни аналитичар компаније Аватрејд, преноси Ројтерс.
Стручњаци кажу да их брине то да ће могуће смањење руске производње и поремећај испорука у Сједињеним Државама због зимских непогода подстицали даљи раст цена нафте.

Москва би могла да смањи производњу за 500.000-700.000 барела дневно почетком 2023. као одговор на западно ограничење цена „црног злата“, изјавио је у петак заменик премијера Русије Александар Новак.

Русија је трећи највећи светски произвођач нафте, а процењено смањење пумпања би износило отприлике 5,0-6,0 посто дневне производње у тој земљи. То би додатно могло да заоштри систуацију с понудом на глобалном енергетском тржишту, будући да се очекује опоравак потражње у Кини.

Zbog čega je zatvorena Partizanska ulica? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.