Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Чему заправо служи “airplane mode“ на нашем телефону?

Сигурно сте се много пута нашли у прилици да на свом телефону бирате ову опцију, да ли у ситуацијама када сте желели да вам нико не поремети сан изненадним позивом, или када сте летели авионом.
Фото: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Међутим, истина је да много људи заправо послуша стјуардесу која их приликом укрцавања на лет замоли да своје телефоне ставе у “airplane mode“, али да нема апсолутну представу зашто то ради.

Теорије су разне и крећу се од претпоставки да авион може пасти због сигнала који ће онемогућити његов лет, а који се налази у нашим телефонима, па до тога да се границе прелазе много брзо, те да не бисмо упали у роминг.

Иако несвесни зашто то раде, људи га, на срећу, ипак “укључе“!
Фото: Pexels/Berkalp Turper

Истина око “аirplane mode“-а крије се у могућности да мобилни сигнал омете пилотску навигацијску опрему.

Иако се то до сада никада није десило, многи пилоти тврде да не значи да неће, те зато обраћају посебну пажњу на ову ставку.
Фото: PrtSc/Instagram/Air Serbia

Такође, још значајнији разлог јесте у томе да би активни сигнали из ваздуха могли да поремете мрежу сигнала која се налазе на земљи, тј. да “покупе“ сигнале са више базних станица због чега би се мреже са тла загушиле и почеле да “избацују“ кориснике.

Одлична ствар код “airplane mode“-а је то што, након што вам када убаците телефон у њега и када вам се поискључују и мрежа, и wifi, и мобилни подаци, можете ручно да укључите wifi уколико га ваш авионски превозник има у свом авиону и сурфујете по нету без бојазни да ћете утицати на квалитет вожње.

Mesto nadomak Novog Sada koje nas vraća 2200 godina unazad, u vreme Kelta! (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.