Почетна > Свет
Свет

Чему се Кина противи у погледу САД?

Кина се чврсто противи било каквој врсти званичних веза између САД-а и кинеског региона Тајвана и предузеће одлучне контрамере како би реаговала на провокације од стране САД, изјавио је портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лију Пенгју поводом посете делегације америчког Конгреса Тајвану.
Фото: Танјуг/Yue Yuewei/Xinhua via AP

Лију сматра да је одговорност за тренутне тензије у Тајванском мореузу потпуно на америчкој страни и додаје да САД треба да сносе све последице које је изазвала посета конгресмена Тајвану, преноси Кинески међународни радио.

Према оцени кинеског дипломате, најновија посета америчких конгресмена Тајвану још једном доказује да САД не желе стабилност у Тајванском мореузу и да нису штеделе напоре да подстакну сукоб између две стране и мешају се у унутрашње ствари Кине.

Кинеска војска одржала је данас нове вежбе у близини Тајвана, у моменту када је група америчких конгресмена посетила Тајпеј и састала се са председницом Тајвана Цај Инг-вен.

Раније овог месеца Тајван је посетила и председавајућа Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси, што је изазвало оштру реакцију Кине, која је због тога покренула велике вежбе око Тајвана.

Srušio se most iz 2012. u Norveškoj, vozači spašeni

Преузмите андроид апликацију.