Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ћелавост постаје прошлост? – Научници на трагу технике од које расте нова коса

Тим научника се нада да би фоликули узгојени у лабораторији, а касније пресађени на главу ћелаве особе, омогућавају коси да поново израсте.
Фото: Pexels/Brett Sayles

Научници сматрају да ће ћелавост бити далека прошлост након раста фоликула длаке у петријевим посудама. Научници са јапанског Националног универзитета „Јокохама“ користили су ћелије коже ембриона миша да би дошли до научног открића.

Они су контролисали просторни распоред две различите врсте ћелија, одређујући како расту фоликули длаке. Међутим, истраживање је још у раној фази, а поступак тек треба да се тестира на људским ћелијама.

Али тим се нада да би фоликули узгојени у лабораторији могли да се пресаде на ћелаве главе и омогућити коси да поново порасте.

Техника би могла да помогне у лечењу уобичајених здравствених стања која доводе до губитка косе, као што су ћелавост код мушкараца и алопеција. Више од 80 одсто мушкараца током живота доживи губитак косе, а скоро половина жена такође пати од губитка косе.

Истраживачи су променили распоред епителних и мезенхималних ћелија, које међусобно делују како би омогућиле развој фоликула длаке. Епителне ћелије су тип ћелија које покривају површине тела, изнутра и споља, док се мезенхималне ћелије налазе у коштаној сржи и виталне су за стварање и поправку скелетног ткива.

Фоликули узгојени у лабораторији су имплантирани у кожу мишева и наставили да производе више фоликула, „што имплицира да ембриони фоликула длаке имају капацитет за неогенезу длаке“.

Истраживачки тим каже да је следећи корак креирање експеримента помоћу људских ћелија.

Četiri sastojka za zategnutiju kožu i blistav ten: Napravite sami masku za lice od sastojaka koje već imate u kući 

Преузмите андроид апликацију.