Почетна > Бизнис
Бизнис

Чекови остају законито средство плаћања

Многим грађанима Србије, чекови су и даље омиљено средство плаћања.
Фото: PrtSc/Potrosacki_savetnik/YouTube

Плаћање на рате и по годину дана, без икакве камате и по 5 000 динара месечно, неспорно су главне предности и разлози због којих их многи грађани користе.

С друге стране, за банке они нису много исплативи, те покушавају да смање њихово коришћење. Због тога и пуних 13 година није промењен горњи лимит по чеку од 5 000 динара, али ни доњи од 200 динара.

У НБС кажу да се број корисника чекова смањио за петину, али да грађани и даље бирају овај вид плаћања, јер је најповољнији и без камате.

Према подацима Удружења банака Србије, 16 банака издаје чекове у нашој земљи. Многе од њих то истовремено крију, у ствари о чековима ћуте иако би грађани врло волели да их нуде као што то раде са кредитним картицама или кредитима. И управо ту се и крије и одговор на питање зашто банке не нуде чекове.

За разлику од картица којима је такође могуће плаћање на рате, али на којима банке озбиљно зарађују, чекови једноставно нису исплативи за банке. Оне на њима зарађују по издавању и то по десетак до 20 динара по чеку, неке наплаћују и сличну месечну накнаду по чеку, али то је далеко од коштања, рецимо, кредитне картице.

Према речима стручњака, чек је, као инструмент плаћања, превазиђен.

„Ми имамо доста света са скромнијим примањима, имамо доста пензионера навикнутих на ситну потрошњу. Банке на неки начин то више испоштују, него што им се то посебно исплати. Чекови немају никакву перспективу и питање је тренутка када ће бити укинути“ каже професор на Београдској банкарској академији, Бранко Живановић.

„Када су у питању пословне банке, трговине и регулатори, ту има више „сете“ и некадашњих лепих обичаја. Има много више толеранције него што има регуларности“, закључује Живановић.

Које врсте банкарског уговора се треба пазити због фалсификовања прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.