Почетна > Бизнис
Бизнис

ЦЕФТА на самиту у Берлину петог јула

Емир Ђикић, директор ЦЕФТА Секретаријата, учествовао је на јучерашњем састанку министара економије у оквиру Самита земаља Западног Балкана и укратко представио главне резултате које су ЦЕФТА Стране постигле у првој половини 2021. године.
Фото: PrtSc/Al_Jazeera_Balkans/YouTube

ЦЕФТА остаје посвећена потпуном спровођењу свих активности неопходних за успостављање Заједничког регионалног тржишта, заснованог на четири кључне слободе којима су придодате области трговине, дигитализације, инвестиција, иновација и индустрије.

„Предузети су кључни кораци како би се спровела идеја о Заједничком регионалном тржишту, како је договорено у новембру. Само улагањем максималних напора у ове важне задатке можемо да осигурамо атрактивност и конкурентност региона и приближити га јединственом тржишту ЕУ”, изјавио је Ђикић после састанка са министрима. О закључцима ће се даље разговарати на предстојеćем Самиту земаља Западног Балкана у Берлину 5. јула, којег ће у својству домаћина отворити канцеларка Немачке Ангела Меркел.

Ставке које је представио Емир Ђикић су:

• ЦЕФТА Зелени коридори проширени су на све прелазе у региону. Проширени су на железницу и договорено је да буду успостављени и са Италијом, како би служили за повезивање са ЕУ са једне и проширење на луке с друге стране.
• Извештаји о валидацијским мисијама за АЕО (Статус овлашћеног привредног субјекта) за три Стране су завршени и спремни за усвајање. Преостале Стране се подстичу да се пријаве за поступак валидације. Да подсетимо, узајамним признавањем укључене царинске управе пристају да признају валидиране АЕО програме издате на једном тржишту на осталих шест тржишта.
• Договорена је одлука о олакшавању електронске трговине којом се утврђују правила о е-трговини у ЦЕФТА простору.
• Оквир за признавање професионалних квалификација и уклањање радних дозвола за унутаркомпанијске трансфере и пружаоце услуга је близу финализације.
• Додатни протокол 7 о решавању спорова који ће помоћи Странама у ефикасном решавању нецаринских баријера, постигао је значајан напредак за само седам месеци.
На јучерашњем састанку министара под окриљем предстојеćег Берлинског процеса, господин Ђикиć је још једном нагласио и важност економске интеграције у региону и са ЕУ у контексту економског опоравка.

Фото: PrtSc/YouTube

Берлински процес, који је покренут 2014. године, чврсто се заснива на темељном уверењу да су економије Западног Балкана део Европе.

Подстакао је низ иницијатива чији је циљ пружање подршке земљама Западног Балкана на њиховом путу ка Европској унији.

Да би се регион још више приближио јединственом европском тржишту, биће важно направити помак у климатској политици и дигиталној транзицији, као и да се покрену важне реформе.

То нарочито укључује комбиновање захтева Европског Зеленог споразума са перспективном индустријском стратегијом.