Почетна > Свет
Свет

Чавушоглу: Украјинске мине блокирају пловидбу Црним морем

Плутајуће мине које је Украјина поставила у Црном мору су једна од најгорих препрека транспорту жита из Одесе, упозорио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.
Фото: Unsplash/Engin Yapici

У интервјуу за новинску агенцију Анадолија Чавушоглу је потврдио да су „мине које је поставила Украјина у Одеској области једна од препрека за сигуран транспорт житарица“, пренос ТАСС.

„Други разлог су санкције за руске бродове – њихово осигурање, као и немогућност да буду опслужени у међународним лукама“, рекао је он и предочио да постоје озбиљни нерешени проблеми између Москве и Кијева у овом контексту.

„Украјина не жели да руски бродови уђу у Одесу, док Русија не жели да други бродови користе овај коридор за испоруке оружја Украјини. Обе стране траже поверење и гаранције“, рекао је Чавушоглу и подсетио да је Украјина обећала да ће за недељу или две“ да очисти море од мина како би испоруке поново биле безбедне.

Министар спољних послова Турске је указао да је неопходно створити механизам између Русије и Украјине за решавање овог проблема.

Анкара предлаже да се механизам успостави у оквиру УН и спремна је да учествују у томе.

Русија: У току напори за инфраструктурну обнову Донбаса

Преузмите андроид апликацију.