Почетна > Бизнис
Бизнис

Бушатлија: Морамо да гледамо ко глобално има економску будућност

Моменат је када не треба размишљати да ли смо на страни САД, Европе или Русије, него треба да гледамо ко глобално има економску будућност у својим рукама, рекао је данас саветник за страна улагања Махмут Бушатлија.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Одговарајући на питање о економској ванредној ситуацију, он је за Тањуг рекао да ситуација није нормална.

„Морамо се мало другачије односити према стварима, можемо их назвати овако или онако, а суштина је да се ради на томе да се ситуација санира, и да се предвиди какви ће проблеми бити, и да се за то спремите“, рекао је он.

Бушатлија је оценио да смо сувише везани за ЕУ, јер више од 60 посто спољотрговинске размене имамо са том унијом.

Апострофирао је да је највећи део размена са Немачком и Италијом.

„Пошто смо сувише везани за њих, а то су све земље које већ сувише плаћају санкција које су увели Русији, и ми ћемо бити кроз сарадњу са њима оштећени“, сматра он.

Истакао је да реч о текућем стању, те да то нема везе са нашом променом става и опредељивањем.

Нагласио је да, иако имамо устаљене начине набавке нафте, угља и гаса, проблем су земље око нас.

„Проблем су земље око нас, и до које мере ће слушати своју бирократију из Брисела, која је инспирисана од САД“, рекао је Бушатлија.

Подсетио је да је Бугарска под притиском и контролом САД уништила пројекат Јужног тока, који је требало да има четири пута већи капацитет од изграђеног Балканског тока, и да буде решење за Централну Европу.

„Имамо извор енергената, али зависимо од тога како ће се понашати европске државе унутар ЕУ“, рекао је он.

Бушатлија очекује да ћемо капацитете складишта за гас закупљене код Мађара попунити гасом који ће стићи преко Украјине.

„Балкански ток је преко Бугарске, а тамо су трвење у којој мери треба пристати на генералне санкције, које и њих коштају. Али уништили су Јужни ток, могу и овај пројекат да униште“, сматра он.

Бушатлија каже да ће и грађани морати да се прилагоде и мање греју, или нађу други начин за грејање, ако не будемо имали количине гаса колике су нам потребе.

Он је рекао да се не суочава цео свет са економском кризом, јер су против Русије, како каже, САД и њени вазали, што је заједно мање од милијарду становника, а не цео свет.

„Чак ни вазали не следе апсолутно. Немачка је у далеко највећем проблему. Њихово политицко понашање и инертност привреде ће их још више коштати“, оценио је Бушталија.

Додаје да би, и да дође до изузетно брзог договора и мира у Украјини, поправка причињене штете по светску економију трајала дуго.

Буштлија тврди да САД нису више прва економија, јер је по куповној моћи прва Кина.

„Кина је већ шест година значајно по куповној моћи изнад САД. Они нису више прва, а нарочито не једина велесила на свету“, казао је Бушатлија.

Norveška: Za sad bez štrajka zaposlenih u naftnoj industriji

Преузмите андроид апликацију.