Почетна > Бизнис
Бизнис

Букинг поново злоупотребљава доминантан положај

Букинг је поново прекршио правила конкуренције овог пута у Шпанији, а тамошње антимонополско тело је, како јављају европски медији, већ покренуло поступак против ове компаније за онлајн изнајмљивање смештаја.
Фото: Unsplash/element5digital

Пријаву су, како се наводи, поднела два удружења хотелијера тврдећи да највећа платформа за резервације низом непоштених пословних пракси покушава да их истисне из посла. Агенција за заштиту конкуренције сумња да је „Букинг” прекршио шпанске законе и злоупотребио доминантан положај, а хотелијери наглашавају да им је ова фирма наметнула неправедне услове и мере које могу да их елиминишу са тржишта у пословима изнајмљивања смештаја.

Није ово једина примедба на рачун компанија које посредују у изнајмљивању смештаја, нити је прва против „Букинга”. Они су пре три године оптужени и због скривених трошкова у ценама смештаја.

Под притиском британске Агенције за заштиту конкуренције на онлајн тржишту резервација тада је промењен начин пословања „Букинга”, „Тривага”, „ЕрБнБ-ија” и сличних фирми. На британском тржишту они сада морају јасно да наведу све трошкове (таксе, накнаде за чишћење итд.) и да их предоче корисницима пре резервације.

Туристи су се, такође, жалили и на лажне оцене хотела, агресивне начине продаје и обмањујуће тврдње о снижењима. Ове платформе добиле су смернице за нова правила резервације смештаја, а када је реч о попустима морају да рекламирају само оне апартмане или хотеле који су заиста доступни.

Корисници су пријављивали да баш у тренутку када намеравају да резервишу смештај добију информацију да је реч о последњој соби или апартману, чиме се гост пожурује да донесе одлуку.

Krenula nafta cevovodom Družba, cene pale

Преузмите андроид апликацију.