Почетна > Свет
Свет

Бугарски парламент није подржао предлог нове владе

Бугарски парламент није прихватио предлог за нову технократску владу коју је предложила партија десног центра ГЕРБ, чиме се земља приближила још једним ванредним изборима.
Фото: Wikimedia Commons/Gruhan

Кандидат ГЕРБ-а за премијера Николај Габровски, 51-годишњи неурохирург, нестраначка личност, није успео да добије неопходну подршку, пошто је предлог његове владе добио само 113 гласова у парламенту од 240 места, преноси Ројтерс.

Габровски је у понедељак предложио бугарском председнику Румену Радеву формирање технократске владе, након што се суочио са тешким задатком да обезбеди неопходну подршку у парламенту.

Највећа бугарска партија десног центра ГЕРБ, добила је у прошли понедељак од председника седам дана да покуша да формира владу која би земљу извела из дуготрајног политичког ћорсокака, у време све већих цена енергената и успоравања економског раста, наводи британска агенција.

ГЕРБ је победио на ванредним изборима 2. октобра, четвртим у земљи у последњих 18 месеци, али до сада није успео да обезбеди вец́ину за предложену технократску владу коју би предводио Габровски.

Sutra konačna odluka o kandidatskom statusu za BiH u EU

Преузмите андроид апликацију.