Почетна > Бизнис
Бизнис

Бугарска потврдила план за увођење евра од почетка 2024.

Бугарска планира да се држи циља којим је планирано увођење евра као валуте од 1. јануара 2024. године, а најављено је и плаћања у еврима без икаквог прелазног периода након што се земља придружи еврозони.
Фото: Pexels/cottonbro

Бугарска је заједно са Хрватском прошлог јула примљена у механизам Европске берзе два (ЕРМ-2), што је прелиминарна фаза за усвајање евра као валуте у наредне три године, преноси Ројтерс.

Према нацрту националног плана за улазак Бугарске у еврозону који је објављен данас, грађани ће моћи да користе лев и плаћају њиме месец дана од усвајања јединствене валуте.

Бугарска већ везује своју валуту за евро

Бугарска већ везује своју валуту за евро и планира да усвоји јединствену валуту по њеном тренутном фиксном курсу.

„Увођење евра планирано је без прелазног периода, а датум усвајања евра поклапаће се са његовим увођењем као званичне јединице плаћања“, саопштили су бугарска централна банка и министарство финансија у заједничкој изјави.

Према саопштењу, нацрт националног плана који су припремили централна банка и министарство финансија треба да добије одобрење владе након што прође јавну расправу.

Бугарска је једна од најмање задужених држава ЕУ, а њен фискални дефицит је прошле године износио само три одсто економске производње, упркос повећаним расходима за смањење економских последица пандемије.