Почетна > Свет
Свет

Бугари славе Богојављење традиционалним обредима

Хиљаде младића широм Бугарске данас пливају у рекама и језерима за Часни крст, што представља стари ритуал обележавања празника Богојављења.
Фото: Танјуг/AP/Alexander Nikolov

По традицији, Часни крст се баца у воду језера или реке, а верује се да ће онај ко га узме, односно ко први доплива до њега, бити ослобођен злих духова и да ће бити здрав током целе године, пренео је АП.

Након што је крст извучен свештеник попрска вернике водом уз помоћ босиљка, а прослава Богојављења, односно Јављења Христовог, како га Бугари зову, почела је у данас у Софији.

Високо свештенство Бугарске православне цркве молило се данас за просперитет народа у традицији која је напуштена 1946. године, али је поново успостављена након пада комунизма 1992. године.

Један од примера обележавања Богојевљења виђен је у малом планинском граду Калоферу у централној Бугарској, где се људи држе јединственог ритуала из старог века, када десетине мушкараца обучених у традиционалне беле везене кошуље газе у реку Тунџу да би извели „мажко хоро“ или мушки плес.

Додаје се да предвођени градоначелником града и уз пратњу бас бубњева и гајди мушкарци тадаплешу готово пола сата држећи се једни другима за рамена док газе до појасакроз хладну воду по стеновитом кориту реке.

Упркос необичном пролећном времену које је умањило узбуђење плесања међу комадима леда у реци, мушкарци ни данас нису прескочили уобичајене припреме, које су започеле претходне ноћи када су се загревали у градској кафани уз домаће црно вино.

Агенција наводи да Богојављење не славе све православне цркве истог дана, јер оне у Грчкој, Бугарској и Румунији обележавају тај празник 6. јануара, док православне цркве у Русији, Украјини и Србији прате јулијански календар, по којем се Богојављење празнује 19. јануара, након Божића који славе 7. јануара.

Grčka proslavlja Bogojavljenje posle dve godine zbog korone

Преузмите андроид апликацију.