Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Будућим бруцошима на располагању нови смер: Правни факултет богатији за нови студијски програм – настао у сарадњи са ФТН-ом (ФОТО)

Сарадњом Правног факултета и Факултета техничких наука у Новом Саду свечано је акредитован нови студијски програм – Право и информационо-комуникационе технологије, који ће похађати студенти основних академских студија Правног факултета Универзита у Новом Саду.
Фото: nsuzivo.rs

Покрајински секретар за високо образовање проф. др Бранко Маркоски уручио је уговор о акредитацији новог студијског програма истакавши да ће и надаље настојати да се факултети међусобно удружају и стварају продуктивне садржаје.

– Правни факултет има 3.200 студената и 6 акредитованих студентских програма. Факултет техничких наука поседује преко 17 хиљада студената, 88 студијских програма и седам који су настали у сарадњи са другим факултетима. Моја идеја је да сви факултети заједно сарађују. Захваљујем се свим људима који су помогли у реализацији, пре свега деканима, ректору, државној секретарки Маријани Дукић Мијатовић, која је својим саветима допринела да студијски програм овако изгледа. Циљ је да се доведе што више компанија и да што више студената који заврше факултет остану да живе и раде у нашој земљи – рекао је покрајински секретар за високо образовање проф.др Бранко Маркоски.

Да је акредитовањем новог студијског програма отворено ново поглавље образовања једног дела будућих правника који ће моћи да одговоре на све изазове савременог дигиталног друштва, истакла је деканица Правног факултета.

-Универзитет у Новом Саду је преузео лидерску позицију у контексту ове врсте образовања. Даћемо допринос рангирању на међународном индексу спремности за вештачку интелигенцију – истакла је деканица проф. др Татјана Бугарски.

Са Факултета Техничких Наука истакнуто је да је савремено друштво изнедрило потребу за сарадњом са правном струком, чији резултат је управо нови академски смер.

– ФТН представља једну од најразвијенијих високошколских институција у региону. Образује инжењере из области технике, технологије и информационих технологија, као највећих изазова који се поставља на глобалном нивоу. Појавила се потреба за успостављање сарадње са правном струком, захваљујући чему је формиран нови студијски програм. Тај степен развоја је све јачи и бржи – истакао је др Борис Думнић, в.д. декана ФТН-а.

Интенција Министарства просвете и Владе Републике Србије била је умрежавање високошколских институција – рад на заједничким студијским програмима, као и са универзитетима из иностранства.

-У претходном периоду смо много радили. Правни прописи морају да прате најновија техничка достигнућа. У близини нам је Научно-технолошки парк. Ми мислимо на будуће правнике који ће се наћи у модерном радном амбијенту и учествовати у државном подухвату свеопште дигитализације – подвукла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Novosađani napravili omaž jednom od najvoljenijih crtanih likova: Pravo s mosta u nove avanture i čuvanje grada (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.