Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Будите спремнији него икад за предстојеће празнике – Топ 3 рецепта за Ускршњу погачу

Најрадоснији хришћански празник је све ближе а са њим и припрема домаћица да празнична трпеза буде што шаренија и укуснија.
Фото: nsuzivo.rs

С обзиром да ускршња гозба дефинитивно не може да прође без обредног хлеба који се меси баш на Велику суботу, доносимо вам топ 3 предлога за васкршњу погачу по рецепту наших бака, које ће сигурно бити и више него сласне.

1. Краљевска погача

Састојци: 42 г свежег квасца, 500 мл млека, 2-3 кашике јогурта, 4 јајета, 1 кашика соли, 1 кашика шећера, 5 кашика уља, 1 кашика сирћета, 100 г путера, око 1,2 кг обичног брашна-

Фото: Printscreen/YT/Dobriana Dimova

Припрема: Јаја сипајте у неку посуду, а од укупне количине одвојите 2 жуманцета која ће вам требати за премазивање. Квасац растопите у топлом млеку са шећером. Када се активира додајте јогурт, јаја, уље и сирће. Све сједините, па додајте брашно и со. Умесите глатко тесто. Покријте и оставите да надође. Кратко премесите тесто, па поделите на 8 лоптица од по 100 г и 5 лоптица од по 250 г. Све лоптице од 100 г побрашните, па развиците оклагијом у облику јајета.

Премажите истопљеним путером и уролајте. Четири добијене траке од теста ставите једну поред друге. Хоризонтално ставите друге две траке, па један део подвуците испод. Тако урадите и са преостале 2 траке само на супротну страну. Погледај слику. Обмотајте траке и спојите.

Тесто од 250 г побрашните и развуците у круг. Премажите путером сваки круг и ређајте један на други. Направите осам троуглова, али не сеците до краја теста. На сваком троуглу направите прорез, па провуците доњи део завуците испод теста, да се формира празнина у средини.

У празну средину ставите тесто од трака, па ставите у тепсију обложену пек папиром. Покријте и оставите да надође. Премажите умућеним жуманцима и пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 40-50 минута. Премажите путером.

2. Путер погача
Фото: Printscreen

Састојци: 250 мл млека, 20 г квасца, 1 кашичица шећера, 3 јајета, 4 кашике уља, 3 касике грчког јогурта, 1 кашика сирћета, 700 г брашна, 1 кашичица соли, 150 г путера, сусам

Припрема: У посуду сипајте млако млеко, издробите квасац и додајте шећер. Промешајте, па оставите да се активира неких 10 минута. Затим додајте једно цело јаје и два беланцета, па сипајте јогурт, уље, сирће и истопљени путер.

Све добро сједините, па додајте просејано брашно и со. Умесите мекано тесто и покријте провидном фолијом, па оставите да надође. Обликујте лопту од теста и ставите у тепсију обложену пек папиром. Ако желите можете да одвојите мањи део теста, који ћете поделити на три једнака дела.

Обликујте змијице и направите плетеницу. Добијену плетеницу спојите у круг, па ставите на врх погаче. Покријте и оставите још 20 минута да надође, а затим премажите умућеним жуманцима и поспите сусамом.

Погачу пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута.

3. Лисната ускршња погача

Састојци: 500-600 г брашна, 250 мл млаког млека, 8 г сувог квасца, 3 кашике киселог млека, 3 кашике уља, 1 кашичица шећера, 1 кашичица соли, 2 јајета, 1 кашика сирћета, 150 г путера,мало сусама, мало кима

Припрема: Размутите квасац у млеку, додајте шећер и оставите да надође. У надошли мквасац ставите два цела јајета, додајте уље и кашику сирћета, кисело млеко, брашно и кашичицу соли, па умесите тесто и оставите да надође око пола сата у ванглици покривено фолијом.

Затим премесите тесто и поделите га на пет једнаких лопти или јуфки, па их оставите да одстоје око пет минута да се одмори.

Припремите калуп за печење пречника 26 цм, па на дно премазано с врло мало уља ставите пек-папир. Сваку лопту развуците на величину дна обруча.

Када развучете свих пет кора, сваку премажите путером који је био на собној температури, па ређајте једну на другу. Тако спојене коре пребаците на дно калупа за печење. Уколко прелази ивице, опсечите тесто.

Чашом одредите центар погаче, утисните круг, па секачем за пицу или ножем од круга одсеците троуглове, па сваки ухватите и само преокрените, па потом сваки разрежите до дна и мало извуците и облкујте у круг.

Ставите сада на дно обруч, а круг у средини засеците оштрим ножем или жилетом, а од просталог теста које сте одсекли направите ружице, по жељи.

Загрејте рерну на 180 степени. Целу погачу премажите жумацетом, декоришите је сусамом и кимом, оставите је да се одмори десетак минута, па је онда пеците 40-45 минута на 180 степени.

Пријатно!

Da li znate koje osobine deca nasleđuju od svojih očeva?

 

Преузмите андроид апликацију.