Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Брзо, лако и без шећера: Три испробана рецепта за џем који ћете обожавати

Џемови од шљива, јабука и крушака и то без шећера? Да, могуће је и савршени су!
Фото: Pexels/Pixabay

Доносимо вам три савршена рецепта за џемове у којима ћете уживати ове јесени.

Џем од шљива са циметом и ванилом

Састојци:

1 кг шљива, очишћених од коштица
1 кашичица цимета
1 махуна ваниле (или 1 кашичица екстракта ваниле)
2 кашике свеже цеђеног лимуновог сока
100 мл воде

За припрему џема, у већу шерпу ставите шљиве, додајте воду и лимунов сок. Кувајте на средњој ватри док шљиве не омекшају, око 15-20 минута, повремено мешајући. Додајте цимет и ванилу. Уколико користите махуну ваниле, зарежите је по дужини и састружите унутрашњост у џем. Наставите да кувате џем док не постигне жељену густину, око 40-50 минута. Повремено мешајте. Када је џем готов, прелијте га у стерилисане тегле и затворите. Оставите да се охлади пре складиштења.

Џем од јабука са ђумбиром и лимуном

Састојци:

1 кг киселих јабука (најбоље зелене или домаће сорте), ољуштених и исечених на коцкице
1 кашичица ренданог свежег ђумбира
2 кашике лимуновог сок
200 мл воде

Прстохват цимета (опционо)

За припрему џема од јабука, у шерпу ставите јабуке, додајте воду, лимунов сок и ђумбир. Кувајте на средњој ватри док јабуке не омекшају, повремено мешајући, око 20-25 минута. Када јабуке постану кашасте, по жељи их изгњечите виљушком или штапним миксером за глатку текстуру. Додајте цимет (ако волите додатни мирис), па кувајте још 10-15 минута док не постигнете жељену густину. Сипајте џем у стерилисане тегле и затворите их. Оставите да се потпуно охлади пре складиштења.

Ако волите класичне, домаће џемове, обавезно пробајте и овај од комбинација јабука и купина!

Џем од јабука са ђумбиром и лимуном

Састојци:

1 кг киселих јабука (најбоље зелене или домаће сорте), ољуштених и исечених на коцкице
1 кашичица ренданог свежег ђумбира
2 кашике лимуновог сок
200 мл воде
Прстохват цимета (опционо)

За припрему џема од јабука, у шерпу ставите јабуке, додајте воду, лимунов сок и ђумбир. Кувајте на средњој ватри док јабуке не омекшају, повремено мешајући, око 20-25 минута. Када јабуке постану кашасте, по жељи их изгњечите виљушком или штапним миксером за глатку текстуру. Додајте цимет (ако волите додатни мирис), па кувајте још 10-15 минута док не постигнете жељену густину. Сипајте џем у стерилисане тегле и затворите их. Оставите да се потпуно охлади пре складиштења.

Ако волите класичне, домаће џемове, обавезно пробајте и овај од комбинација јабука и купина!

Џем од крушке и поморанџе са кардамомом

Састојци:

1 кг крушака, ољуштених и исечених на коцкице
Сок и кора једне велике поморанџе (непрскане)
1/2 кашичице млевеног кардамома
1 кашичица лимуновог сока
150 мл воде

Ставите крушке, сок и кору од поморанџе, воду и лимунов сок у шерпу. Кувајте на средњој ватри док крушке не омекшају, око 20-30 минута. Повремено мешајте. Додајте млевени кардамом и кувајте још 10-15 минута док џем не постигне жељену густину. Када је џем готов, прелијте га у стерилисане тегле и затворите. Оставите да се охлади пре складиштења. Сви ови џемови су природно заслађени воћем и зачинима, па су сјајан избор за здравију варијанту омиљених намаза!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке