Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Од Новог Сада до Суботице возом за мање од 50 минута пре краја 2024. године

Железница Србије доживљава свој процват у последњих неколико година. Граде се нове пруге, увозе се нови возови, брзина саобраћаја на шинама знатно се повећава. Један од важнијих пројеката јесте брза пруга Нови Сад – Суботица.
Фото: Градске инфо

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је у Суботици састанку у којој је главна тема била динамика радова на изградњи деонице брзе пруге Нови Сад – Суботица.

Предвиђен рок за завршетак пруге је крај 2024. године и како он каже, нема никаквих проблема у реализацији пројекта који би могли да помере тај исти рок.

„Сваке недеље, имамо редовне састанке на којима решавамо проблеме који се појављују током реализације овако великог пројекта. Изградња брзе пруге између Београда и Суботице, односно, сада дела између Новог Сада и Суботице, тренутно је наш највећи национални пројекат, који показује ново лице Србије”, рекао је Весић.

Фото: Танјуг/Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре/Предраг Митић

„Радови теку по предвиђеној динамици, која нам омогућава да до краја 2024. године, како су кинески партнери и обећали председнику Александру Вучићу, брза пруга између Београда и Суботице буде завршена. У овом тренутку не видимо ниједан проблем који би ту динамику омео”, истакао је Весић.

Од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском воз сада путује скоро 2 и по сата, а просечна брзина му је тек око 50 километара на час.

Крајем 2024. године, када брза пруга буде пуштена у рад, возови ће од Новог Сада до Суботице стизати за мање од 50 минута, а максимална брзина воза износиће 200 километара на час.

Деоница Нови Сад – Суботица дуга је 108,2 километра, а радовима је обухваћена изградња два колосека пруге до границе са Мађарском код Келебије, реконструкција девет железничких станица.

Планирана је изградња железничких чворова у Новом Саду, Врбасу и Суботици.

На читавој деоници пруге биће изграђено 49 надвожњака, подвожњака и вијадукта, а највећи објекат биће вијадукт код Врбаса дуг 1.600 метара, наведено је у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Оно што нас очекује 2025. године јесте и завршетак брзе пруге између Београда, Новог Сада и Будимпеште, а до главног града Мађарске стизаће се за мање од два сата.

Од Новог Сада до Беча моћи ћете за око четири и по сата.

Такође, теретни возови до Будимпеште путују чак 49 часова, а након изградње брзе пруге њихов пут трајаће свега 30 часова.

Evo kako će izgledati „Hyatt Regency“ u Novom Sadu na mestu dosadašnjeg Hotela „Park“ (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.